To kvinner foran et ekspedisjonskip

Eventyr og oppdagelser i komfort

Publisert: 21. juni 2023

Hjelp, jeg skal på ekspedisjonscruise

Jeg likte ideen, og følte det var kult å si at jeg skulle gjøre som de store oppdagerne – dra på ekspedisjon. Men jeg ante ikke hva et ekspedisjonscruise innebar i praksis, og var derfor nødt til å gjøre research slik at jeg «helt spontant» og entusiastisk kunne rope:

'Jeg blir med!'

Men, hva er egentlig et ekspedisjonscruise?

På et ekspedisjonscruise besøker man gjerne steder som ikke er like tilgjengelige på egen hånd. Skipene er som regel tilpassede, mindre skip – utstyrt med blant annet rib-båter og kajakker. En stor del av opplevelsen er å bruke tid på å utforske villmark, ledsaget av et kunnskapsrikt ekspedisjonsteam som sørger for en trygg og berikende opplevelse.

En av mange spennende ting ved et ekspedisjonscruise er at programmet kan endre seg. Du bør derfor være innstilt på at ikke alt nødvendigvis blir som antatt, men at eventuelle endringer alltid vil være fordelaktige for gjestene. Været er én faktor, men fleksibiliteten gjør også at teamet kan tilpasse opplevelsene til unike og uventede muligheter.

Nerver og forberedelser

Å herregud, forventningsnervene før turen! Blir jeg sjøsyk? Får jeg sove? Hvordan er maten? Er det krevende? Vil det være aktiviteter som holder meg underholdt om bord? Og la oss ikke glemme det evige spørsmålet; hva skal jeg pakke?!

Tankene raste, og jeg forestilte meg noen ganske ubehagelige scenarier. Du skjønner, jeg opplevde en periode å bli reisesyk i heis... Så da sier det seg kanskje selv at tanken på å være på et skip, på åpent hav, ga meg frysninger.

Etter grundig research, samt en telefon til HX - Hurtigruten Expeditions, var det sammenfattede svaret krystallklart: ‘Det er vanskelig å si om du blir sjøsyk eller ikke’. Ja vel.

Men, tenkte jeg, det er viktig å ‘trå ut av komfortsonen’ med jevne mellomrom. Jeg samlet mot og svarte; jeg blir med.

Før avreise fikk jeg grundig informasjon om mulige utflukter og hva jeg skulle pakke. Det var tydelig at et livs eventyr ventet meg.

Ved ankomst til Island besøkte jeg et apotek og ba om ‘det sterkeste dere har’ av reisesyke-remedier. På anbefaling festet jeg et lite plaster bak øret og tok på trykkpunktsbånd på håndleddene. Jeg var klar til å møte skjebnen.

Ytre faktorer

Før eventyret i det hele tatt begynte glemte jeg all bekymring. Ja, jeg lot meg distrahere av et klesplagg. På ekspedisjon til kaldere reisemål, får du tildelt en klassisk, rød Helly Hansen-jakke ved innsjekkingen – og denne får du beholde.

Vi spekulerte i om disse jakkene ikke bare var for å holde oss tørre og varme, men rett og slett var designet for å hjelpe mannskapet med å holde styr på eventyrlystne reisende. Slik at de kan sørge for at vi ikke forsvinner i villmarken liksom. Genialt, ikke sant? Jakken gjør seg dessuten godt på bilder, synes jeg. Ingen moteofre her, altså.

Uansett, i tillegg til å være et minne, er det praktisk å ha en skikkelig jakke som tåler all slags vær og vind. Dessuten føler jeg meg litt som en del av et hemmelig reisefellesskap.

Vannseng?

Min balkonglugar var over all forventning. Stor, ren og behagelig. Og jeg sov godt, fra natt nummer to.

Første natt blåste det nemlig hele 25 meter per sekund. Ah, nostalgien av vannsenger fra 90-tallet, tenkte jeg der jeg skvulpet rundt i sengen og prøvde å kun tenke positive tanker.

At jeg ikke ble dårlig (og ingen andre i reisefølget heller) tilegner jeg plaster, armbånd, positive tanker, samt en dyktig kaptein og et stødig skip.

Jeg fikk muligheten til å utforske ulike typer lugarer, inkludert de mer budsjettvennlige alternativene, og jeg tar gjerne hvilken som helst av dem.

Selv om en balkonglugar kanskje ikke alltid er like relevant på seilinger i Arktis og Antarktis, vil jeg absolutt anbefale å unne deg selv det hvis du får sjansen.

Steder å være og ting å gjøre

Kanskje du allerede er velsignet med sjøbein som kan imponere en kaptein, og for deg er en lugar et sted å sove.

Dersom det er tilfelle, er du sannsynligvis mer interessert i å vite om hva du kan oppleve i land og finne om bord.

Et ekspedisjonscruise blir det du gjør det til, så det kan være så krevende eller avslappende som du måtte ønske. Men både på skipet og i land finnes det et mangfoldig utvalg av tilbud og utflukter, som jeg tror vil passe mange forskjellige interesser.

Noen av mine favoritter om bord:

Noen av mine favoritter ute på ekspedisjon:

Har jeg fått svar i praksis, på alt jeg lurte på i teori?

Kanskje det viktigste (for meg) – jeg ble ikke sjøsyk, og jeg sov godt. Hurra!

Maten var utmerket. Selv for de som har spesielle behov eller preferanser, er det et bredt utvalg. Kokkene og servitørene kan sine saker, og gjør alt for at du skal bli fornøyd.

Jeg hadde hovedsakelig med turtøy, og satt pris på den avslappede stemningen. Angrer bare på at jeg glemte badetøy, siden både basseng og sauna fristet veldig. Dessuten kan man ta en "polar plunge". De som våget seg ut i det 6 grader varme (!) havet, fikk et velfortjent diplom.

Det er mye å delta på, inkludert foredrag, kurs, yoga, treningsrom, boblebad, gå- og løpebane, spa og mye mer. Hvis du klarer å kjede deg på en ekspedisjon, da reiser du ikke med HX - Hurtigruten Expeditions i alle fall ;)

Tusen takk for en virkelig berikende reise, og opplevelser som ga meg minner for livet!

Nå satser jeg bare på enda stødigere sjøbein (eventuelt det å investere i aksjer av reisesykeplaster), og så skal jeg planlegge neste eventyr. Det er en hel verden som venter!