Gode matopplevelser for alle

Mat og allergier på cruise

Familie rundt et bord får servert kake med lys på.

Rederiene er opptatt av å ivareta sine gjester og tilrettelegge for diverse diettbehov. Kokkene og mannskapet vil gjøre sitt ypperste for å sørge for at du både får gode matopplevelser, og en herlig ferie.

Greit å vite om cruise, mat og allergier

  • Det er som regel god merking av rettene på både menyer og buffetene om bord
  • Kokkene er meget profesjonelle og har god kjennskap til allergener
  • De ansatte snakker engelsk og har opplæring i ulike allergener de må passe på
  • Mange rederier har gode alternativer til kumelk som soya-, havre-, rismelk etc.
  • Er man bekymret for innholdet i maten er det lurt å velge restauranter med bordservering, fremfor buffet
  • Husk også å ta med deg det du trenger for å unngå å bli dårlig. Dersom du har medisiner på resept (ha de i originalinnpakning og i håndbagasjen, gjerne med resepten ved siden av) eller annet som kan hjelp om uhellet skulle være ute - i tillegg finnes det skipslege om bord

Matallergi på cruise

Ved å gjøre noen enkle forberedelser kan du nyte både reisen og maten på cruise.

Dersom du bestiller cruise selv:

  • Gi beskjed til rederiet om allergier og intoleranser ved bestilling
  • Følg opp med resepsjonen når du kommer om bord for å forsikre at de har mottatt og notert informasjonen
  • Ved alvorlig allergi kan det lønne seg å gi beskjed også når du gjør bestilling ved bordet i restauranten

Som reisende er det både smart og viktig at man tar ansvar selv, men mannskapet vil gjøre sitt ypperste for at du skal kunne nyte en variert meny.

Om bord de mindre skipene vil du oppleve utmerket service da det gjerne er et høyt antall mannskap i forhold til antall gjester. Her tar gjerne hovmester, eller andre med ansvar, kontakt ved bordsetning og gir beskjed om at de har mottatt informasjonen, samt spør hvordan du ønsker at dette følges opp.

På de fleste skip finnes gjerne flere retter på menyen der det er tatt hensyn til allergi, og allergener er som regel tydelig merket. De ansatte vil uansett kunne svare på innholdet i maten.

Husk at du kan forhåndsbestille retter som er glutenfrie, melkefrie, nøttefrie osv.

Noen rederier har egne matansvarlige som gjerne holder et møte med gjester som har flere allergier.

Vegetarianer eller veganer på cruise

Gi gjerne beskjed ved bestilling av cruiset, og følg eventuelt opp i resepsjonen når du kommer om bord. Men du vil nok oppleve at både buffeer og menyer på spesialrestaurantene gjerne inneholder flere valg for deg som ikke spiser noen animalske produkter, og deg som velger bort eksempelvis rødt kjøtt, svin, fugl og fisk.

Blant mannskapet om bord er det gjerne forskjellige kulturer og religioner, så det er alltid noen som er godt kjent med ønsker og behov for både veganere, vegetarianere, lakto-ovo-vegetarianer og pescetarianere.

Glutenallergi eller cøliaki

I mange restauranter vil det la seg gjøre å tilpasse en del retter for en cøliaker.

På de fleste cruise et det et godt utvalg av glutenfrie alternativer, også av brød. og de tilpasser rettene så langt det lar seg gjøre om man som cøliaker ønsker en rett som inneholder gluten (som kan fjernes)

Kokker bruker i økende grad maisennamel eller andre glutenfrie alternativ til å sauser og gryter, slik at det passer for flest mulig

Snakk med legen din i forkant om alternative legemiddel du kan ta med på reisen, slik at du er forberedt dersom du skulle få i deg gluten