To damer drikker musserende vin, kledd i hvitt ved restaurantbord.

Cruise med Azamara

Publisert: 28. mars 2022

Svarte servietter, hvite fester og gylne øyeblikk

– Would you rather have a black napkin, Mam? Reisefølget mitt ser litt forvirret på kelneren et sekund eller to, før hun skjønner hva han mener.

Hun har på seg svarte bukser, og derfor lurer han på om hun vil ha en svart serviett i fanget i stedet for den sedvanlige hvite. Snakk om å tenke på alle detaljer!

Luksus med lave skuldre

De som har reist med rederiet Azamara vil kanskje nikke gjenkjennende. Har du ikke reist med Azamara ennå, må du ikke misforstå. Det er slett ikke stivt og jålete, snarere tvert imot! Det er smakfullt og elegant, men likevel er det lave skuldre og du føler deg vel. De har bare en fascinerende sans for detaljer. Som å tilby en dame kledd i svart en matchende svart serviett i fanget. En morsom detalj å fortelle om hjemme, for oss som ikke er vant til den slags servicenivå.

Vi er to utsendte fra Cruise.no og Escape som skal være med på «testcruise» med Azamara Pursuit, fem netter fra Lisboa til Malaga, Gibraltar og tilbake til Lisboa. Skipet har, som de fleste andre cruiseskip, fått en ufrivillig to års pause på grunn av pandemien. Før de kommer helt i gang med vanlige seilinger igjen, er det greit å teste ut skip og personale på bransjefolk som kanskje også trenger å bli kjent med rederiet. Og i hvert fall noen av oss lar oss imponere av en serviett.

Førsteinntrykket av Azamara? Åh, det er lekkert! Kremfargede møbler, mørkt treverk, forgylte detaljer, forseggjorte blomsterdekorasjoner og smilende ansatte hvor du enn snur deg.

Azamaras skip tar i underkant av 800 passasjerer på det meste – altså langt under de største skipene i bransjen som har plass til tusenvis. Skipet er altså stort nok til at du kan «forsvinne litt i mengden» om du vil, men du går deg ikke vill (i hvert fall ikke stort mer enn første dagen).

Oversiktsbilde over bibliotek med flygel og flott tak.

The Drawoing Room på Azamara Puruit. Man skulle tro man var på Downton Abbey.

Solsenger på rekke med håndklær på.

Her er det bare å legge seg ned og nyte en stund i soia ved bassenget.

Dette er heller ikke skip som er fullastet med badebassenger, sklier, rutsjebaner, spillehaller og klatrevegger. Her finner du ikke barnefamiliene, disse skipene er best egnet for voksne som liker å sitte i dype stoler og nyte en drink og utsikten, være omringet av bøker og kanskje høre behagelig pianomusikk i The Drawing Room (man skulle tro man var på Downton Abbey), eller nyte sola på dekk på myke solsenger med gode kvalitetshåndklær og servitører som høflig og vennlig serverer deg det du vil ha – og vel så det.

Men selvsagt er det mye å gjøre om bord i disse skipene også. Det er et lite basseng på dekk for dem som vil avkjøle seg litt, og også boblebad. Du har quiz, det blir holdt konkurranser i for eksempel dart, ping pong eller shuffleboard, du har dansekurs og foredrag om steder vi skal besøke. Og om kvelden er det flotte show – her varierer det fra cruise til cruise, men standarden er som med alt ellers her på skipet – høy!

To damer foran bassenger på dekk og kledd i hvitt.

Vi er klare!

Husk å pakke hvite klær

White Night Party får du også oppleve på de fleste Azamara-cruise som går over syv dager eller mer – og om været er bra. Festen foregår nemlig ute på dekk, og WOW – det er virkelig en opplevelse du bør få med deg!

Når du nærmer deg dekk 9, hører du musikken, og det er god grunn til å få forventningens sommerfugler i magen. Når du kommer ut på det som vanligvis er en bedagelig solterrasse, er den forvandlet til et elegant festlokale. Det har så vidt begynt å skumre, bordene er dekket med hvite duker, det er levende musikk, og i det ene hjørnet venter en overdådig buffet med all slags lekker mat, og det grilles over åpen flamme for deg som vil ha nygrillet kjøtt.

I det andre hjørnet står en kakebuffet som vil få selv en sunnmørings kakebord til å blekne (jeg er sunnmøring sjøl, så jeg kan si det). Vi spiser, vi skåler, og været er som en norsk sommerkveld (selv om det bare er mars), men vi er i Sør-Spania og nyter livet – en virkelighetsflukt som vi alle kan ha godt av innimellom.

Når folk er forsynte erklærer de dansegulvet for åpent, og vips – så er det fullt. Her kjenner du de fleste sangene, det er alt fra Mustang Sally til Dancing Queen. Det er bare å hive seg med, enten du har noen å danse med eller ikke.

Folk danser på dekk.

God stemning utpå kvelden!

Svisj - så var det over

Noe av poenget med White Party er at alle kler seg i hvitt for at det skal bli ordentlig gjennomført med den lyse, fine sommerfølelsen. De fleste av oss har kanskje noen hvite, eller i hvert fall lyse plagg i garderoben? Og har du det ikke, eller har glemt å ta det med deg, så er det ingen krise. Du får selvsagt være med på festen likevel, og jeg så flere som kom i andre farger. Men ha det i bakhodet når du pakker for cruiset.

White Party er heller ikke noe som varer langt ut i de små timer. Noe som imponerer meg om bord, er den enorme effektiviteten! Festen startet rundt kl. 19, og skipet skulle seile kl. 22. Rett før seiling takket bandet for seg. Så var det bare svisj! så var alt ryddet. Det føles nesten som om det var en drøm - skjedde virkelig denne festen? Det som en halvtime før var et pulserende dansegulv, var nå et soldekk igjen, ferdig ryddet og klart for seiling. Men musikken fortsatte inne i loungebaren, så de som ville fortsette festen, gjorde selvsagt det mens vi forlot Malaga.

To menn med brett med bakervarer.

Skipet er fuillt av vennlige mennesker som skjemmer deg bort. Café Mosaic er intet unntak.

De fantastiske folka om bord - og et egenrådig toalett

De som virkelig fortjener sitt eget avsnitt, er de proffe og hyggelige menneskene som ikke vet hva godt de skal gjøre for at du skal ha det bra. Setter du deg ned i en lounge, er de raskt på pletten for å spørre om du ønsker noe. De spør gjerne hvordan dagen din har vært når du kommer tilbake på skipet etter en utflukt, de drar ut stolen for damene - alltid oppmerksomme og vennlige.

Skulle noe gå galt? Da blir det fikset, og det brennkvikt! Det er i hvert fall min erfaring. En ettermiddag jeg lå og slappet av på lugaren, begynte plutselig toalettet å spyle ned på egen hånd. Ikke holdt det opp, heller. Jeg åpnet lugardøra, og min "stateroom attendant" Giri var raskt på pletten. Jeg hadde knapt nok fått sagt ferdig setningen om hva som var galt, før han var på telefonen. "The plummer is on his way", sa han. Og det gikk kanskje halvannet minutt så kom rørleggeren ilende og fikset problemet - og toalettet oppførte seg eksemplarisk resten av turen.

Noen ganger er det nesten så det blir litt i i meste laget for folk som meg, som ikke er vant til å få så mye oppmerksomhet hvor enn jeg går. Men detmå vi vel kunne kalle et luksusproblem - bokstavelig talt?

Førsteklasses middager og verdens beste scones

Ja, så var det maten - klart vi må snakke om maten, det er jo en stor og viktig del av et cruise. Og Azamara har mat som absolutt er førsteklasses. Både hovedrestauranten Discoveries og spesialrestauranten Prime C bød på det som for meg sannsynligvis vil bli årets absolutte kulinariske høydepunkt. Og det selv om vi fortsatt har en del igjen av året - det skal litt til for å slå dette.

Det møreste lammekjøtt som smelter på tunga, spretne scampi, yndige tartletter og en kremet suppe som forsvinner så fort fra tallerkenen min at kveldens bordkavaler kommenterer at "den suppa gikk jammen fort unna, ser jeg!" Og det gjorde den. Det var like før jeg ba om mer, men slikt sømmer seg jo ikke på en fin restaurant. Dessuten kom det noen hummerhaler etterpå som nesten stilte suppa litt i skyggen, utrolig nok. Kort fortalt - gled dere til maten om bord på Azamara.

Og et lite tips: Mellom måltidene får du kaker og tapas i loungen og kafeen. Der har de også scones om ettermiddagene. Det er så mange fargerike og fine kreasjoner som stjeler oppmerksomheten, og scones virker kanskje litt kjedelig. Men prøv sconesen!! Det eneste som ergrer meg er at jeg ikke oppdaget hvor gode de er før to timer før middag siste kvelden. Det hadde gått med mange, mange flere scones om jeg hadde oppdaget det før.

Lounge med daybeds og utsikte.

The livingroom på dekk 10, her kan du slenge deg på en daybed og nyte seilingen.

Dame sitter i rød fløyelsstol med høy rygg.

Hvem ønsker seg en slik stol hjemme i stua?

De små ting

Jeg begynte med å skryte av Azamaras sans for detaljer med den svarte servietten, og det gjelder også for detaljene i interiøret. Her er ALT gjennomtenkt. Fargene er delikate, designet enkelt og elegant. Gylne detaljer gir et eksklusivt inntrykk, og stramme blomsterdekorasjoner skaper fargekontraster.

Badet på lugaren er lite, men kompakt. Dusjhodet er stort som et solsikkehode, og på badet er det en krukke med bomullsdotter og q-tips. Vet at mange flere damer enn meg setter pris på slikt. Tykke, gode badekåper og tøfler i skapet, og en solid paraply som vi dessverre også fikk bruk for.

Lugaren blir ryddet to ganger for dag, morgen og ettermiddag. Små sjokolader på hylla når jeg kommer inn om kvelden er en liten detalj som jeg fort kan venne meg til i det virkelige liv også...

Interiør av lugar på cruiseskip.

Club Balcony Stateroom på Azamara Pursuit.

Interiør av liten suite på Azamara Pursuit.

Club Continent Suite på Azamara Pursuit.

Lugarer og suiter på Azamara

Vi bodde på balkonglugar, eller Club Balcony Stateroom, som det heter her. Her var det helt greit med plass, det var stor og god seng, og et lite skrivebord og salongbord med stol - i tillegg til balkongen, selvsagt.

Vi fikk også mulighet til å titte inn i noen av suitene, og på bildet over ser du en romslig og lekker Club Continent Suite. For ikke å snakke om den lekreste suiten av dem alle, Club World Owner's Suite. Sjekk ut videoen under 👇

Et cruise å lengte tilbake til

Fire dager flyr fort. Så fort at jeg ikke rekker å venne meg helt til at alle står på pinne for meg. Men etter et lengre cruise kunne det nok tenkes at senga forblir uoppredd hele dagen (det var visst ingen andre som gjorde det her hjemme, nei), at jeg går fra en restaurantregning (det er visst ikke betalt på forhånd her, nei), eller at jeg ber om det ekstra vinglasset og blir overrasket når regninga kommer (ingen drikkepakke i det virkelige liv, nei).

Cruiselivet er godt. Og uten hverdagen kan vi ikke nyte det til fulle. Men vi kan drømme om det, spare til det og glede oss til det. Og et cruise med Azamara håper jeg virkelig at jeg får oppleve flere ganger. Akkurat nå savner jeg alt, fra scones med syltetøy og krem til havutsikt, solsenger - og de flotte menneskene som jobber om bord for at vi skal få disse uforglemmelige opplevelsene.