En fest av en reise

Publisert: 31. august 2023

You are invited… til skipsdåp

Bare synet av ordene på den offisielle invitasjonen gjorde det hele en smule høytidelig.

Jeg var invitert til dåp av Oceania Cruises sitt siste smykke, Vista. I tillegg skulle min kjære mann få være med, noe som naturligvis ville berike reisen ytterligere. Det er jo ekstra hyggelig å dele store opplevelser med sine kjære.

Cruiset startet i Roma og seilingen tok oss med til vakre Malta, der kaiområdet i Valletta hadde blitt forvandlet til en festsal for anledningen og rommet 1200 gjester.

Området var vakkert dekorert med fargerike blomsteroppsatser, forgylte stoler, en enorm scene, samt et lys- og lydrom på størrelse med en halv fotballbane.

'Fun fact' om skipsdåp

Det ligger mye symbolikk bak bruken av champagne i skipsdåp.

Champagne er et symbol på feiring og glede og representerer her en ny begynnelse og de positive forventningene som følger med et nytt skip. I tillegg er det å knuse flasken mot skroget en måte å "velsigne" skipet på, med håp om velstand og suksess i alle fremtidige reiser.

Historisk sett er det flere teorier om opprinnelsen til denne tradisjonen. En av de mest kjente er knyttet til en gammel tro på at skipet hadde ånder eller guder som beskyttet det under reisen. Ved å knuse flasken mot skroget, ville åndene vekkes og beskytte skipet fra farer og ulykker. Overtroen har senere utviklet seg til dagens symbolske handling.

Den røde løperen var selvsagt lagt ut slik at prominente gjester, i høye heler og smoking, kjente på den høytidelige atmosfæren rederiet skapte denne kvelden.

Her var det storslåtte taler fra eiere og direktører, fantastisk underholdning fra de ansatte, og ikke minst en moderne dåpsseanse. Fra scenen kunne skipets Gudmor, Giada De Laurentiis (kokk, gründer og forfatter), utløse teknikken som sendte den fem liter store Möet-flasken elegant mot skroget. Vi vitnet det hele på storskjerm i festsalen.

Hele seansen ble etterfulgt av et fyrverkeri jeg sjelden har sett maken til, samt en fuktig fest på dekk – regnet hadde funnet veien til Malta.

Tid for å nyte og oppleve skipet

Hjemme, når man er borte

Selv om du kanskje ikke tilbringer mye tid på lugaren eller suiten når du er på cruise, er den likevel en viktig del av dine dager om bord.

Noen ganger er kan det faktisk være vanskelig å forlate oasen din. Hvorfor skal man for eksempel forlate den deilige sengen med de fluffyeste dyner, eller bytte ut den mykeste badekåpen du kan tenke deg med klær? Morgenstunden, sittende på balkongen med en kaffen servert sammen med en rykende fersk croissant, av den alltid blide kelneren, er noe av det jeg setter høyt når jeg er på et skip.

Badekåpe og håndle med logo

Det er noe eget med en deilig badekåpe etter en varm dusj.

Kelner med et brett skal sette frem frokost på suiten

Frokost servert i komfort, og med et smil, i egen suite.

Gusto senza confini

'En smak uten grenser'. Oceania beskriver seg selv som en verdens mest kulinariske rederier. Og det kan jeg så gjerne tro på. Jeg hadde en rekke fantastiske smaksopplevelser både til frokost, lunsj og middag.

Skipet tilbyr en rekke spisesteder som serverer delikatesser fra alle verdens hjørner. Du finner alt fra elegante à la carte-restauranter til avslappede kaféer. Med stor variasjon kan du nyte et mangfold tilberedt av talentfulle og høyt dekorerte kokker.

Shaken, not stirred. Eller, ja takk begge deler

Martini-baren er et av de smakfulle "vannhullene" om bord, hvor lekende og smilende kelnere gjør ren kunst ut av det å servere deg en ekte Martini. Og ikke hvilken som helst martini. Her har fantasien løpt fullstendig løpsk, og du kan bestille de underligste – men særdeles velsmakende varianter. Med en dyktig pianisten ved tangentene og et behagelig musikkvalg som bakteppe blir opplevelsen komplett.

Bartender mikser drinker

Full fokus når man skal servere delikate drinker.

Alene, men langt fra ensom

Selv med 1200 gjester om bord kan du alltid finne en krok å trekke deg tilbake til, i tillegg til lugaren så klart.

Les eller lytt til en bok i det fredelig og lekkert dekorerte biblioteket, slumre i en solseng ute på dekk, eller nyt et glass i et rolig hjørne og en myk stol i Horizon bar.

Man får aldri følelsen av at skipet er full, tvert om faktisk. Det er godt med tumleplass og køer finnes knapt. Du opplever rett og slett luksusen av et mindre skip, samtidig som det er romslig og godt utvalg av tilbud.

Dessuten er det en familiær følelse om bord, som garantert har med rederiets filosofi å gjøre.

Ingen tilfeldigheter

Hvor enn du befinner deg på skipet vil du garantert oppleve nye detaljer.

Det være seg utsmykkingen i restauranten, puter i stolene, lampetter i korridorene, eller vakker og morsom kunst i millionklassen plassert friskt og freidig rundt om i fellesarealene.

Skipet er rett og slett et flytende kunstverk.

Ta del i kunsten

Kunsten å male

Dersom du vil gjøre mer enn å se på kunsten andre har skapt kan du finne veien til et eget område dedikert til å skape din egen.

Med alt du trenger av utstyr kan du mane frem din indre kunstner.

Mennesker på malekurs om bord på et cruiseskip

Alt klart for kreativ utfoldelse.

Utstilt kunst

Spennende uttrykk.

Kunsten av å lage god mat

Som et selvutnevnt kulinarisk rederi er det klart det er mer enn bare gode restauranter om bord.

Du kan delta på underholdende show og foredrag om matlaging. Delta på praktiske kurs. Eller bli med når en av kokkene skal handle inn råvarer. Oceania har egne kulinariske reiser for de som er ekstra interessert.

Her er det mye å lære.

Kokk tilbereder mat på scene

Live kokkeshow fra scenen.

Kokk intervjues fra scenen

Kokken deler villig bort tips og triks.

Familiebedriften som setter standard

En reise av reiser

Frank del Rio, født 13. juni 1953 på Cuba, er en fremtredende skikkelse innen cruiseindustrien, samt grunnleggeren av rederiet Oceania Cruises. I 2002 ble visjonen om å tilby luksuriøse cruiseopplevelser – med fokus på gode matopplevelser og eksklusive reisemål – en realitet.

Oceania Cruises er formet etter del Rio-familien sin grunntanke om at cruiseopplevelsen skal føles som 'å komme hjem' I tillegg vil de skape en kulinarisk reise med fokus på reisemål og en sofistikert ferie.

En annen viktig del av opplevelsen er "familien" om bord; de som daglig gjør det de kan for å sørge for at vi som gjester alltid føler oss sett, hørt og satt pris på. Det speiler seg i service på toppnivå, alltid med et smil – og gjerne fulgt av humoristiske kommentarer.

Jeg vil beskrive det som en vennlig, varm høytidelighet. De ansatte ser ut til å virkelig trives, og det er mye smil og latter om bord. Det er nok noe av det som skaper den gode atmosfæren.

Servitør serverer vin med et stort smil

All service leveres med et smil.

Hurra!

Under reisen hadde jeg bursdag, og i sann familieånd ble jeg møtt av en overraskelse på suiten.

Kvinne ligger på en seng og i taket svever fargerike ballonger.

Er det feriring, så er det feiring...

Bærekraftig utvikling

Miljøbevisst rederi

Vista er mer enn et imponerende kunstverk på havet, det er også et eksempel på hvordan reiselivsbransjen kan ta ansvar for en mer bærekraftig drift.

Under cruiset snakket jeg med en av rederiets ledere, som kunne gi litt innsikt i det mange lurer på i disse dager – hva gjør industrien for bidra til bærekraftig utvikling?

Det er åpenbart at rederiet brenner for utvikling, samt ser på selv som en pioner innen bærekraftig cruise med skipet Vista.

Ved å benytte avanserte teknologiske løsninger, velge renere drivstoffalternativer, prioritere resirkulering og opplyse gjester om bærekraftige valg man selv kan ta, ønsker de å vise vei for fremtidige generasjoner innen cruiseindustrien. Skipet er bl.a. utstyrt med avanserte avfallshåndteringssystemer som sorterer og behandler avfallet om bord, energieffektive belysningssystemer, samt varme- og kjølesystemer for å minimere energiforbruket.

Det er også viktig å merke seg at Oceanias Cruises fokuserer på ansvarlig forvaltning på sine reisemål, og velger derfor steder som oppfyller miljøstandarder, samt støtter lokale samfunn. Dette inkluderer blant annet fokus på minimal påvirkning ved besøk til vernede områder og kulturelt viktige steder.

Med en sterk forpliktelse til å redusere miljøpåvirkningen, håper Oceania at Vista kan være en inspirasjon for både gjester og andre aktører i bransjen.

Les mer om Vista her

Finn ditt cruise med Vista

 1. 12 netter10 havner
  Oceania cruises logo

  Hellas

  IstanbulMytilini (Lesbos)Kusadasi (Efesos)SantoriniKatakolonKorfuKotorDubrovnikChaniaAthen (Piraeus)

  1 avgang

  62.309,-
 2. 10 netter10 havner
  Oceania cruises logo

  Østlige Middelhavet

  Monte CarloLa Spezia (Firenze / Pisa)Civitavecchia (Roma)Sorrento,SantoriniMarmarisAntalyaBodrumPatmos HellasAthen (Piraeus)

  1 avgang

  91.518,-
 3. 10 netter9 havner
  Oceania cruises logo

  Kanariøyene

  LisboaFunchalSanta Cruz de La PalmaSanta CruzArrecifeAgadirCasablancaCadiz (Sevilla)Barcelona

  1 avgang

  97.076,-
 4. 10 netter10 havner
  Oceania cruises logo

  Østlige Middelhavet

  Athen (Piraeus)GythionArgostoli (Kefalonia)KorfuDubrovnikKotorVallettaMessinaSalerno (Amalfikysten)Civitavecchia (Roma)

  1 avgang

  49.183,-
 5. 12 netter11 havner
  Oceania cruises logo

  Østlige Middelhavet

  Civitavecchia (Roma)La Spezia (Firenze / Pisa)ToulonVallettaCataniaCrotoneDubrovnikKotorKorfuMykonosAthen (Piraeus)

  1 avgang

  56.869,-
 6. 21 netter15 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  Civitavecchia (Roma)La Spezia (Firenze / Pisa)ToulonVallettaCataniaCrotoneDubrovnikKotorKorfuMykonosAthen (Piraeus)GythionArgostoli (Kefalonia)KotorDubrovnikVallettaPalermoSalerno (Amalfikysten)Civitavecchia (Roma)

  1 avgang

  85.369,-
 7. 36 netter20 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  Civitavecchia (Roma)La Spezia (Firenze / Pisa)ToulonVallettaCataniaCrotoneDubrovnikKotorKorfuMykonosAthen (Piraeus)GythionArgostoli (Kefalonia)KotorDubrovnikVallettaPalermoSalerno (Amalfikysten)Civitavecchia (Roma)ValenciaSanta CruzSt. JohnSan JuanMiami

  1 avgang

  140.712,-
 8. 9 netter9 havner
  Oceania cruises logo

  Østlige Middelhavet

  Athen (Piraeus)GythionArgostoli (Kefalonia)KotorDubrovnikVallettaPalermoSalerno (Amalfikysten)Civitavecchia (Roma)

  1 avgang

  43.507,-
 9. 24 netter14 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  Athen (Piraeus)GythionArgostoli (Kefalonia)KotorDubrovnikVallettaPalermoSalerno (Amalfikysten)Civitavecchia (Roma)ValenciaSanta CruzSt. JohnSan JuanMiami

  1 avgang

  86.197,-
 10. 15 netter6 havner
  Oceania cruises logo

  Transoceanisk

  Civitavecchia (Roma)ValenciaSanta CruzSt. JohnSan JuanMiami

  1 avgang

  45.517,-
 11. 27 netter14 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  Civitavecchia (Roma)ValenciaSanta CruzSt. JohnSan JuanMiamiCozumelCosta MayaSanto Tomas de CastillaHarvest CayeRoatanGeorgetownMontego BayGreat Stirrup CayMiami

  1 avgang

  90.217,-
 12. 12 netter9 havner
  Oceania cruises logo

  Karibien

  MiamiCozumelCosta MayaSanto Tomas de CastillaHarvest CayeRoatanGeorgetownMontego BayGreat Stirrup CayMiami

  1 avgang

  43.625,-
 13. 10 netter7 havner
  Oceania cruises logo

  Karibien

  MiamiCayo LevantadoSan JuanGustaviaPointe-à-PitreCastriesSt. JohnMiami

  1 avgang

  45.399,-
 14. 17 netter11 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  MiamiCayo LevantadoSan JuanGustaviaPointe-à-PitreCastriesSt. JohnMiamiCosta MayaHarvest CayeRoatanCozumelMiami

  1 avgang

  88.798,-
 15. 16 netter10 havner
  Oceania cruises logo

  Panamakanalen

  MiamiGeorgetownCartagenaPuntarenasCorintoPuerto QuetzalAcapulcoCabo San LucasEnsenadaLos Angeles

  1 avgang

  72.798,-
 16. 90 netter29 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  MiamiGeorgetownCartagenaPuntarenasCorintoPuerto QuetzalAcapulcoCabo San LucasEnsenadaLos AngelesEnsenadaCabo San LucasAcapulcoPuerto QuetzalCorintoPuntarenasCartagenaGeorgetownMiamiCayo LevantadoSan JuanBasseterrePointe-à-PitreCastriesSt. JohnMiamiGustaviaCastriesSt. GeorgeBridgetownRoseauSt. JohnMiamiCozumelHarvest CayeRoatanCosta MayaMiamiSt. JohnCastriesBridgetownSt. GeorgeRoseauGustaviaMiamiCosta MayaBelize CityRoatanCozumelMiamiOranjestadWillemstadKralendijkSt. GeorgeCastriesBasseterreSan JuanGreat Stirrup CayMiami

  1 avgang

  408.205,-
 17. 16 netter10 havner
  Oceania cruises logo

  Panamakanalen

  Los AngelesEnsenadaCabo San LucasAcapulcoPuerto QuetzalCorintoPuntarenasCartagenaGeorgetownMiami

  1 avgang

  71.060,-
 18. 10 netter7 havner
  Oceania cruises logo

  Karibien

  MiamiCayo LevantadoSan JuanBasseterrePointe-à-PitreCastriesSt. JohnMiami

  1 avgang

  56.869,-
 19. 11 netter7 havner
  Oceania cruises logo

  Karibien

  MiamiGustaviaCastriesSt. GeorgeBridgetownRoseauSt. JohnMiami

  1 avgang

  61.600,-
 20. 18 netter11 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  MiamiGustaviaCastriesSt. GeorgeBridgetownRoseauSt. JohnMiamiCozumelHarvest CayeRoatanCosta MayaMiami

  1 avgang

  89.153,-
 21. 7 netter5 havner
  Oceania cruises logo

  Vestlige Karibien

  MiamiCozumelHarvest CayeRoatanCosta MayaMiami

  1 avgang

  39.131,-
 22. 11 netter7 havner
  Oceania cruises logo

  Karibien

  MiamiSt. JohnCastriesBridgetownSt. GeorgeRoseauGustaviaMiami

  1 avgang

  51.075,-
 23. 18 netter11 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  MiamiSt. JohnCastriesBridgetownSt. GeorgeRoseauGustaviaMiamiCosta MayaBelize CityRoatanCozumelMiami

  1 avgang

  84.659,-
 24. 7 netter5 havner
  Oceania cruises logo

  Vestlige Karibien

  MiamiCosta MayaBelize CityRoatanCozumelMiami

  1 avgang

  33.206,-
 25. 19 netter13 havner
  Oceania cruises logo

  Reposisjonerings cruise

  MiamiCosta MayaBelize CityRoatanCozumelMiamiOranjestadWillemstadKralendijkSt. GeorgeCastriesBasseterreSan JuanGreat Stirrup CayMiami

  1 avgang

  88.207,-