Isbjørner på vandring i den kalde vinteren

Svalbard

Publisert: 1. mars 2022

Forelsket i isbjørn og pingviner

Det er noe fascinerende med kalde strøk! Naturen, fjellene og isen synes jeg er sjeldent vakkert, og fantastisk å oppleve på nært hold.

Første gang jeg reiste til Svalbard var under OL på Lillehammer. Alle var opptatt med å se Koss og Dæhlie gjøre rent bord, så det var billige flybilletter.

Jeg var 16 år og skulle besøke en venninne som bodde i Longyearbyen. Jeg husker at jeg søkte etter en begrunnelse for hvorfor venninnen min hadde valgt bo et slikt øde, kaldt sted. Det tok ikke lang tid før jeg forsto henne.

Hvem vil ikke bo sånn?!

Et lite, men trygt miljø, godt samhold i byen, og mulighetene for snøscooter- og hundesledeturer rett utenfor døra. Hvem vil ikke bo sånn?! Og så de vakre fargene i det arktiske landskapet, med yndige fotomotiver over alt.

Det skulle gå en del år før jeg selv kunne kalle meg fastboende i Longyearbyen, men de siste årene har ikke gjort annet enn å bekrefte førsteinntrykket mitt: miljøet er fantastisk, og det er umulig å bli lei aktivitetene. Det går ikke an å bli lei av å dra på tur! Med alder og erfaring kan man utforske større og større områder og komme seg litt rundt på øya, eller man kan gjøre det på den enkle måten - reise med båt.

Hurtigruten i en fjord med fjell i bakgrunnen og en person i forgrunnen.

Hurtigruten i Magdalenefjorden på Svalbard Foto: Hurtigruten

Spitsbergen rundt

Favorittstedene mine er Magdalenefjorden, Hornsund og Bråsvellbreen, alle steder du enklest kommer deg med båt. Og det er ikke bare jeg som synes dette er de vakreste stedene på øya. Ekspedisjonsmedlemmene på La Recherche-ekspedisjonen i 1838 - 1840 nevnte også Magdalenafjorden og Hornsund som ubeskrivelig flott.

 1. 4 netter6 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)Barentsburg (Svalbard)MagdalenefjordTrefjorden (Svalbard)KongsfjordenNya Ålesund (Svalbard)Longyearbyen (Svalbard)

  11 avganger

  14.781,-

I Hornsund finner du spisse tinder som stuper ned i vannet, i Magdalenafjorden er det irrende grønt vann og flotte farger, og en spennende historie med hvalfangst. Bråsvellbreen er så ubeskrivelig enorm, at man nesten ikke skjønner det før du står ansikt til ansikt med isveldet.

Sovende isbjørn utenfor hytta

Det er vanskelig å nevne Svalbard uten å nevne det fantastiske dyrelivet. Jeg elsker isbjørn! Jeg synes det er helt fascinerende å se den vakre isbjørnen, og skulle gjerne sett den mer.

Videre er det en helt spesiell følelse når du er på båttur, og hvithval eller vågehval glir forbi i vannoverflaten. Det er også et rikt fugleliv, og spesielt havhesten er dødskul! Den flyr rolig med båtene, og er kapteinens beste venn.

Svalbardreinen er megasøt, med sine korte, stutte bein, som går rundt mellom husene på leting etter mat. Det er ganske eksotisk at du kan møte den i et gangfelt i Longyearbyen! Og flere restauranter har den på menyen, det anbefales!

En mann som ligger på isen og fotograferer pingviner

Vær så snill og smil!

Istock 000011509776 antarktis pingvin

Jeg tror jeg elsker pingviner

Mulighetene har falt seg slik at jeg ikke bare har vært mye på Svalbard, jeg har vært flere ganger i Antarktis også, og det er også et av mine favorittsteder. Jeg tror nemlig jeg elsker pingviner, minst like mye som jeg elsker isbjørn. Pingviner er så latterlig søte, de er morsomme, og kan observeres i timesvis. De er lekne, uredde og det så gøy å bare sette seg ned på huk, velge ut et par stykker som du følger med på, og bare observerer alt de gjør.

 1. 21 netter18 havner
  Hurtigruten

  Antarktis

  Punta ArenasHermosilloPatnaBrunsbuettelAntarctic SoundDecaturMikkelsen HarbourCuvervilleNekemtScenic CruisingPort LincolnPleneau IslandCape HornPuerto WilliamsPuerto NatalesPuerto EdenCastroValparaiso

  1 avgang

  108.148,-

Hvis Svalbard er øde, så tar Antarktis begrepet til et helt nytt nivå. Her er det ingen andre mennesker! Det er så svært! Enorme isfjell, muligheten til å dra på kajakktur eller sove i telt på land og våkne ved siden av en pingvinflokk på morgentur, gir deg helt klart ferieminner for livet!

Få steder overrasker som Grønland

Nå snakker jeg veldig varmt om kalde strøk her, og det er faktisk enda et kaldt strøk du bør vurdere - Grønland! Det er en av de mest overraskende destinasjonene jeg noen gang har besøkt.

Geografisk sett ligger det tett på Norge, men det føles likevel så innmari langt unna. De små landsbyene, noen kun med et trettitalls innbyggere er utrolig fargerike, og det er ingen bilveier til omliggende sivilisasjon, så den beste måten å oppleve Grønland på er helt klart med skip. Her finner du fjell som ruver høyt over isfjellene på fjorden, storslått natur og et rikt dyreliv.

Hurtigrutens “Fram” har dessuten grønlandsk innredning og kunst om bord, så det er ekstra fint å reise dit med henne.

 1. 19 netter12 havner
  Hurtigruten

  Grønland

  Cambridge BayGjoa HavenFort RossDundas HarbourPond InletIlulissatSisimiutNuukKvanefjordRed BayCornerbrookBoston

  1 avgang

  143.377,-

Alle slags folk på cruise

Du vil kanskje bli overrasket over å finne stor variasjon i gjestene på et slikt cruise. Jeg har møtt skoleklasser på vei til Antarktis, folk på bryllupsreise til Grønland, 4-åringer på Svalbard og folk som krysser av sitt 7. kontinent i forbindelse med sin 80-års-dag.

Det som er så fint med cruise er at man selv kan velge hvor mye man ønsker å være delaktig, og hvilke aktiviteter du vil være med på. I tillegg til aktivitetene på land er det en rekke foredrag og ting som skjer om bord.

Isfjell i havet med kveldshimmel bak.

Et isfjell kan være en estetisk opplevelse. Camille Seaman/Hurtigruten Grønland

Klimabevisshet

Kanskje noe du av det viktigste du lærer om bord er om klimaendringene og den sårbare naturen vi ferdes forsiktig i. Hurtigrutens turer har et stort fokus på citizen science, folkeforskning. Det betyr at vi plukker søppel, samler data om fytoplankton, og generelt har stort fokus på miljø om bord.

Kunnskapen deles med passasjerene, og mange kommer hjem med ny lærdom og forståelse for det de har sett og opplevd. Gjestene blir forelsket i destinasjonene - akkurat som jeg - og det kan bidra til at de gjør endringer i hverdagen hjemme, så vi sammen kan ta vare på de vakre polområdene.

Velkommen med på tur!

Anne har jobbet hos Cruise.no, Hurtigruten og Hurtigruten Svalbard.

Finn ditt cruise til kalde strøk

 1. 3 netter5 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)Barentsburg (Svalbard)Trefjorden (Svalbard)Franz Joseph FjordNya Ålesund (Svalbard)Longyearbyen (Svalbard)

  11 avganger

  12.197,-
 2. 4 netter6 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)Barentsburg (Svalbard)MagdalenefjordTrefjorden (Svalbard)Franz Joseph FjordNya Ålesund (Svalbard)Longyearbyen (Svalbard)

  11 avganger

  14.781,-
 3. 8 netter8 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)KrossfjordenRaudfjorden (Spitsbergen)Liefdefjorden (Monaco Glacier)HinlopenFreemandsundetHornsundIsfjorden (Svalbard)Longyearbyen (Svalbard)

  4 avganger

  51.686,-
 4. 8 netter8 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)KrossfjordenRaudfjorden (Spitsbergen)Liefdefjorden (Monaco Glacier)HinlopenFreemandsundetHornsundIsfjorden (Svalbard)Longyearbyen (Svalbard)

  1 avgang

  48.474,-
 5. 10 netter11 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)KrossfjordenRaudfjorden (Spitsbergen)Liefdefjorden (Monaco Glacier)NordkappsundetKvitøyaBråsvellbreenFreemandsundetHornsundBellsundIsfjorden (Svalbard)Longyearbyen (Svalbard)

  1 avgang

  62.289,-
 6. 9 netter10 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Sondre Stromfjord (Kangerlussuaq)SisimiutIlulissatEvighedsfjordenNuukTasermiut FjordNanortalikPaamiutManiitsoqSermiligaaqSondre Stromfjord (Kangerlussuaq)

  1 avgang

  93.476,-
 7. 9 netter8 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Longyearbyen (Svalbard)SvalbardSvalbard Southern RegionBjørnøya. NorgeSkarsvågPort ColborneGjesvaerstappanTromsø

  1 avgang

  105.234,-
 8. 12 netter10 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)KrossfjordenRaudfjorden (Spitsbergen)BellsundJan MayenAkureyriGrand IslandPatreksfjordurStykkisholmurReykjavik

  1 avgang

  31.786,-
 9. 9 netter10 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Sondre Stromfjord (Kangerlussuaq)SermiligaaqManiitsoqPaamiutTasermiut FjordNanortalikNuukEvighedsfjordenIlulissatSisimiutSondre Stromfjord (Kangerlussuaq)

  1 avgang

  93.476,-
 10. 10 netter11 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)KrossfjordenRaudfjorden (Spitsbergen)Liefdefjorden (Monaco Glacier)NordkappsundetKvitøyaBråsvellbreenFreemandsundetHornsundBellsundIsfjorden (Svalbard)Longyearbyen (Svalbard)

  6 avganger

  71.159,-
 11. 16 netter15 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Sondre Stromfjord (Kangerlussuaq)SermiligaaqManiitsoqNuukIqaluit (Nunavut)Lower Savage Islands (Nunavut)Akpatok Island (Nunavut)Monumental Island (Nunavut)Lady Franklin IslandKekerten Island (Nunavut)Cape Dyer (Nunavut)Auyuittuq National ParkUpernavikQeqertarsuaqIlulissatSondre Stromfjord (Kangerlussuaq)

  1 avgang

  140.508,-
 12. 12 netter6 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Longyearbyen (Svalbard)SvalbardSvalbard Southern RegionScoresby SundIttoqqortoormiitReykjavik

  1 avgang

  131.102,-
 13. 10 netter12 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Sondre Stromfjord (Kangerlussuaq)Kangaamiut (Qeqqata)EvighedsfjordenSisimiutItilleq (Qeqqata)Eqip Sermia GlacierIlulissatUummannaqUpernavikKraulshavnCape YorkPond Inlet

  1 avgang

  122.871,-
 14. 16 netter15 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Sondre Stromfjord (Kangerlussuaq)NuukManiitsoqSermiligaaqIqaluit (Nunavut)Lower Savage Islands (Nunavut)Akpatok Island (Nunavut)Monumental Island (Nunavut)Lady Franklin IslandKekerten Island (Nunavut)Cape Dyer (Nunavut)Auyuittuq National ParkUpernavikQeqertarsuaqIlulissatSondre Stromfjord (Kangerlussuaq)

  1 avgang

  140.508,-
 15. 24 netter22 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Sondre Stromfjord (Kangerlussuaq)SisimiutIlulissatItilleq (Qeqqata)Kangaamiut (Qeqqata)EvighedsfjordenNuukPond InletDundas HarbourDevon IslandBeechey Island NunavutCruise Peel SoundGjoa HavenJenny Lind IslandCambridge BayEdinburgh IslandUlukhaktokSmoking HillsCruising Beaufort SeaHerschel IslandPoint HopeNome

  1 avgang

  422.700,-
 16. 15 netter12 havner
  Silversea logo

  Arktis

  Sondre Stromfjord (Kangerlussuaq)SisimiutIlulissatEvighedsfjordenNuukUnartoqTasermiut FjordPrins Christian SundLindenow FjordScoresby SundIttoqqortoormiitReykjavik

  1 avgang

  128.750,-
 17. 13 netter13 havner
  Hurtigruten

  Svalbard

  Longyearbyen (Svalbard)Skansebukta (Svalbard)PyramidenGnåloddenHornsundJan MayenAkureyriHusavikBakkargerdiElduvikThorshavnLerwick (Shetland Islands)Bergen

  1 avgang

  72.192,-
 18. 14 netter7 havner
  Hurtigruten

  Antarktis

  UshuaiaSouth Shetland Islands.Orne HarbourScenic CruisingSouth Shetland Islands.Port StanleySaunders IslandWest Point IslandUshuaia

  5 avganger

  82.327,-
 19. 10 netter3 havner
  Hurtigruten

  Antarktis

  UshuaiaSouth Shetland Islands.Scenic CruisingUshuaia

  11 avganger

  73.013,-
 20. 6 netter4 havner
  Silversea logo

  Antarktis

  King George Island,Antarctic SoundAntarktis halvøySouth Shetland Islands.King George Island,

  1 avgang

  160.497,-
 21. 6 netter4 havner
  Silversea logo

  Antarktis

  King George Island,Antarctic SoundAntarktis halvøySouth Shetland Islands.King George Island,

  1 avgang