Hvit arkitektur på øya Santorini, Hellas. Svømmebasseng på luksushotell. Vakker utsikt over havet

Santorini, Mykonos og Kreta

Publisert: 13. september 2022

De vakreste greske øyene på én uke

Vil du oppleve både Santorini, Rhodos og Mykonos på samme ferie, anbefaler vi et cruise. Da får du også nyte luksuslivet om bord i et fantastisk skip mens vi seiler.

Vi seilte med Celebrity Edge på et nydelig sensommercruise i østlige Middelhav, med stopp på Santorini, Rhodos, Mykonos og Napoli. Til byer så vakre at det nesten føles uvirkelig. Og med et så lekkert skip at vi rakk å bli grundig bortskjemte i løpet av en uke.

Mitt skip er lastet med ... alt!

Aller først: Skipet som tok oss med på denne drømmeturen var Celebrity Edge. Med maks passasjerantall på under 3000 er det et cruiseskip av medium størrelse, og det første skipet i Edge-klassen (Celebrity Apex og Celebrity Beyond er søsterskip).

– Dette skipet er så lekkert.

– Et av de fineste skipene på markedet.

Vi har flere bereiste bransjefolk med på turen, og selv erfarne cruisere får stjerner i øynene av Celebrity Edge, og den imponernede martinibaren, boblebadene som ser ut som cocktailglass og ni restauranter (fire er inkludert i prisen) med alt fra de møreste biffer til den ferskeste sushi.

Lysende boblebad i cocktailglass-form.

Boblebadene ser ut som coctailglass - spesielt imponerende i mørket.

Oversiktsbilde over barområde på cruiseskip.

Martinibaren på Celebrity Edge er flott!

Skipene til Celebrity Cruises er først og fremst tilrettelagt for voksne cruisere, det er rolig atmosfære om bord, og den som setter pris på kunst og design bør ta seg en rundtur på skipet - her er det mange lekre detaljer!

Celebrity Edge

Celebrity Edge

Magic Carpet, bar og tenderstasjon på dagtid-Sjømatrestaurant på kveldstid

Magic Carpet, bar og tenderstasjon på dagtid-Sjømatrestaurant på kveldstid

Det magiske teppet

På et cruise som dette, med varme dager i sydlige farvann, er Magic Carpet et av de mest populære stedene å nyte sjødagene eller ta en drink før middag. Magic Carpet er en slags stor utvendig plattform som kan heises opp og ned mellom etasjene.

Den kan senkes og bli brukt til å gå om bord i tenderbåtene når du skal i land, den kan heves til femte dekk og bli en forlengelse av sjømatrestauranten - og på dekk 14 blir den en utvendig bar ved siden av svømmebassenget. Ganske genialt med et slikt flerbruksrom, ikke sant? På vår tur ble dette et fast møtested på dekk 14, her er det luftig og godt i varmen - og servicen er upåklagelig.

Hvit by på toppen av klippene sett fra dekket på cruiseskip.

Er det snø på toppene? Nei, det er Santorini!

Første stopp: SANTORINI

Men la oss komme oss i land på øyene. Vi ankommer Santorini om morgenen, og da vrimler det av folk på dekk som vil nyte synet. For det er litt av et syn! En stor klippeøy, og ved første øyekast kan det se ut som om det ligger snø på toppene. Men det er de hvite landsbyene på Santorini som strekker seg over toppen på øya.

Vi skimter en svingete sikksakk-vei som går opp til en av landsbyene - det er dit vil skal. Det fins tre måter å komme seg opp til Santorini på fra denne kanten, og det er å gå, ri på esel eller med taubane. Siden det er temperatur godt over norsk sommer, velger vi siste alternativ. Taubanen koster 6 euro og tar bare et par minutter. Så selv om det står mange i kø for å komme opp, går køen også ganske fort unna.

Like vakkert i virkeligheten

De av oss som ikke har vært på Santorini før, er spente når vi stiger av taubanen. Santorini er jo selve drømmebildet av en gresk øy, som vi har sett på utallige bilder i glansede brosjyrer opp gjennom årene. Kan det være like vakkert i virkeligheten?

Nå vet vi svaret - det ER like vakkert i virkeligheten! Minst. Med sine hvite hus og trange gater, et vell av fargerike blomster mot alt det hvite, det glitrende blå havet i bakgrunnen hvor vi skimter skipet vårt langt der nede... Her skal det godt gjøres å finne en restaurant uten spektakulær utsikt!

Ut av mengden

Det er landsbyen Fira du kommer til når du går av taubanen, og her er det folksomt. Når det er flere cruiseskip her samtidig, blir det naturlig nok en del mennesker på en gang. Men kom deg ut av de travleste gatene og gå i noen minutter, så blir det straks roligere.

Vi gikk til venstre fra taubanen og havnet i landsbyen Imerovigli. Egentlig henger disse landsbyene sammen, så du vandrer egentlig umerkelig fra den ene til den andre. Her ligger elegante restauranter og hoteller nedover i fjellsiden, fristende og innbydende.

Gate på Sanrorini.

Går du noen minutter fra de travleste gatene, får du rolige forhold på Santorini.

Salig stund på lokal restaurant

Selv om vi har lekker mat i massevis på skipet, er det jo gøy å prøve noe lokalt når vi er i land. Og sånn utpå ettermiddagen blir man jo litt småsulten. Vi falt pladask for en av de mindre prangende stedene. Små bord med blårutete duker, og i menyen leser vi at restauranten feirer sitt hundreårsjubileum i år. Da snakker vi tradisjoner.

Vi bestiller et par forretter på deling, og ostebollene og den friterte blekkspruten er av aldeles ypperlig kvalitet. Med litt kald hvitvin til, blir dette en liten time med salighet og spektakulær utsikt som kommer til å sitte i minnet.

Restaurant med blårutet duk, Middelhavet i bakgrunnen med cruiseskip.

Typisk gresk restaurant på Santorini.

Nærbilde av matrett.

Vi spiste et svært så godt mellommåltid på en lokal restaurant på Santorini.

Gå eller sveve ned?

Det enkleste er selvsagt å ta taubanen ned igjen også, men noen ganger må du kanskje vente en stund i kø. Er du noenlunde til beins, går det helt fint å gå ned. Det er lave trappetrinn hele veien ned, og nedturen tar ca. 20 minutter. Men det kan selvsagt være varmt, og vær obs på at eslene gjør fra seg på veien, og det kjenner man så klart lukta av.

Trapper ned fjellside.

Trappene ned fra Santorini.

Tips:

Når cruiseskipet ligger i Santorini, er det tenderbåt inn til havna. Selv om du kanskje er ivrig etter å komme i land, vent et par timer før du drar over. Det er alltid mest kø de første timene, og det avtar gjerne utover dagen. Som regel ligger skipet uansett lenge nok til å at du får rikelig med tid til å utforske.

Butikk med tepper og en trapp i gamleby.

Hyggelig hjørne av gamlebyen på Rhodos.

Greece g2d4ae84d2 1920

Rhodos ruins

Andre stopp: RHODOS

Mens Santorini er hvit, er Rhodos en brungyllen by. Det første du ser er den solide bymuren som omgir gamlebyen, og den ble bygd av johannesridderne og byen er en av de best bevarte middelalderbyene i Europa som også står på UNESCOs verdensarvliste.

For den historieinteresserte er dette en liten skattkiste. Her har det bodd folk i over 6000 år, så det er mer enn nok å dykke ned i. Før romertiden hadde byen sin store blomstringsperiode med sjøhandel og skipsbygging, før et jordskjelv ødela byen i 226 f. Kr. I middelalderen erobret johannesridderne Rhodos og hadde sitt hovedkvarter her, og på 1500-tallet hadde Rhodos et av de sterkeste festningsverkene i verden.

Ta inn fortida, nyt nåtida

Du kan rusle rundt i den godt bevarte gamlebyen som i dag er en yrende og koselig by - dette er manges feriefavoritt. Her er det koselige restauranter under skyggefulle parasoller, trendy butikker blandet med de obligatoriske suvenirbutikkene - og noen dager også livlige markeder.

Vi ryker rett på en åpenbar turistfelle - en restaurant har en papegøye som maskot, og Elvis (som papegøyen heter) hilser på hver og en av oss etter tur. Når vi vokne synes det er gøy, kan vi vel bare tenke oss at unger fryder seg over Elvis.

Nærbilde av tzatziki.

Tzatziki - gresk som bare det!

Et skyggefullt stopp med kald drikke, tzatziki og ferskt brød unner vi oss også. Vi er i Hellas, og vi nyter det!

Dronefoto fra fly med fugleperspektiv av Elli-stranden på Rhodos byøy, Dodekanesene, Hellas. Panorama med fin sand, lagune og klart blått vann. Berømt turistmål i Sør-Europa

Dronefoto fra fly med fugleperspektiv av Elli-stranden på Rhodos byøy, Dodekanesene, Hellas. Panorama med fin sand, lagune og klart blått vann. Berømt turistmål i Sør-Europa

Strandliv på gresk øy? Ja takk!

Etter en rusletur i byen kan det kanskje friste med litt strandliv? Da kan vi anbefale bystranda Elli Beach. Her er det 400 meter med flott strand og krystallklart vann, med massevis av restauranter og barer. Man bør jo teste strendene når man først er på en gresk øy, eller?

Elli Beach ligger bare ca halvannen km fra cruisehavna, så hit kan du fint rusle på ca. 20 minutter - ellers er det bare en kort taxitur. Her er det selvsagt solsenger og parasoller til leie, så da er det bare å nyte!

Tredje stopp: MYKONOS

Da du trodde at du ikke kunne oppleve noe vakrere, så kommer du til Mykonos... Dette er ikke akkurat noen ukjent perle, Mykonos er både berømt og eksklusivt. Og har du ikke opplevd det, anbefaler vi absolutt en rusletur i de hvite smugene med fargerike dører, voldsomme blomsterflor - det føles nesten som en fantasiby.

Gatebilde fra Mykonos med hvite hus og rosa blomster.

Sommerstemning på Mykonos.

Heftig natteliv

Selv om det summer og syder om dagen her, våkner byen for alvor til liv om natta. Her er det klubber, barer og restauranter i fleng, og øya har i flere årtier vært kjent som et feriested foretrukket av mange rike og berømte. Natalie Portman, Russel Crowe, Kate Moss og Usain Bolt skal være blant kjendisene du kan gå deg på i gatene her.

Og mange av butikkene her gjenspeiler sitt eksklusive klientell. Her ligger designbutikkene side om side i de innbydende smugene, men heldigvis fins det også butikker for oss som ikke kan bruke titusener på et plagg eller en veske.

Vindmøllene på Mykonos

På et høydedrag rett ved byen ligger de karakteristiske vindmøllene i Mykonos. Vindmøllene er fra 1500-tallet, og i hele 400 år var vindmøllene svært viktige for øyas økonomi. Her ble det kvernet hvete, og melet ble transportert rundt om i verden.

På Mykonos kan det nemlig blåse friskt (noe vi merket godt på vårt besøk), men det var en nydelig, varm vind - ikke akkurat nordavinden vi er vant til her hjemme. Uansett, de hvite, gamle møllene ligger der i dag som minnesmerker over en viktig del av øyas historie, og inni en av møllene er det også et lite museum.

Rett nedenfor møllene er også et kjent fotomotiv - her ligger restauranter på rekke og rad, og når det er godt med vind brytes bølgene mot murkanten så sjøsprøyten står. Det kan bli gode Instagram-bilder av sånt!

Herlig labyrint

Har du ikke verdens beste retningssans, kommer du garantert til å gå deg vill i Mykonos' gamleby. De smale gatene og smugene går på kryss og tvers, og hele tiden ser du et spennende hjørne du bare må runde, et smalt smug du bare må utforske - og før du vet ordet av det har du gått deg bort.

Men ta det med ro - det er ikke store byen, og du finner ut igjen. Vår lokalguide ga oss et godt tips: Må du spørre etter veien til havna hvor tenderbåtene går ut igjen til skipet, spør etter rådhuset - "town hall". Det ligger rett ved havna, og det vet alle lokale hvor er.

Typisk nabolag i Napoli

Klesvask i Napoli

Fjerde stopp: NAPOLI

Når cruiseskipene stopper i Napoli, er det et godt utgangspunkt for flotte utflukter til for eksempel Amalfikysten, Capri og Pompeii, noe mange selvsagt benytter seg av.

"Napoli? Nei, det er bare en skitten og kaotisk by, ikke noe særlig å se der", fikk vi høre fra flere hold. Tja, vi ville nå utforske det litt likevel, bestemte vi oss for. Så isteden for utflukt, tok vi en tur til Napolis gamleby, en kort rusletur fra skipet.

Og ja - vi kan forstå de som mener det er "skittent og kaotisk", dette er nemlig en stor kontrast fra de hvite og velpolerte greske byene vi kommer fra. Men likevel - for en sjarm!

En brå forelskelse

Her henger klesvasken fra annet hvert vindu i beste Lady & Landstrykeren-stil, her freser scooterne gjennom trange smug, det er et salig virrvarr av ledninger overalt, det er avskallet murpuss, grafitti på veggene, travle italienere - og underlige små butikker med krimskrams, fargerik frukt og gud-vet-hva...

En salig blanding av religiøse motiver og moderne grafitti på husveggene viser en by som lever, her tuter bilene i de smale gatene, noen steder så trangt at du nesten bør stille deg opp ved husveggen og dra inn magen (i hvert fall hvis det er siste dagen av et cruise med mye god mat), for å slippe dem forbi.

Det er ikke vakkert og polert, men det tok ikke mer enn en times tid for oss å forelske oss i denne litt rufsete, slitte, sjarmerende og høyst levende italieneren!

Nærbilde av pizza.

Pizza selvsagt, når du er i pizzaens hjemby!

Mann og tenåringsgutt bak disken på italiensk restaurant.

Pasquale og sønnen ga oss topp service på Taverna Masaniello i Napoli.

Lunsj i Napoli? Pizza, selvsagt!

Nå til det absolutte høydepunktet i Napoli. Vi MÅ jo spise pizza i selve pizzaens hjemby.

Vi stopper ved det vi trodde var et «hull i veggen», som viser seg å faktisk være en stor restaurant med rom på rom innover i en 600 år gammel bygning. Vi får førsteklasses oppvartning av trivelige Pasquale og sønnen hans på Taverna Masaniello (ligger i gaten Via Donnalbina) og ja - det er en av de aller beste pizzaene vi har smakt. Sånn skal det være!

Napoli er en stor by, og vi rakk bare å se en liten del av den. Men vi kommer tilbake for å oppleve resten også. For dette ga mersmak!

Middelhavscruise med Celebrity Cruises:

 1. 7 netter5 havner
  Celebrity logo

  Europa

  SouthamptonZeebrygge (Brugge)FlamOldenBergenSouthampton

  1 avgang

  15.293,-
 2. 7 netter6 havner
  Celebrity logo

  Østlige Middelhavet

  Athen (Piraeus)SantoriniKusadasi (Efesos)MykonosThessalonikiNauplionAthen (Piraeus)

  5 avganger

  28.738,-
 3. 10 netter9 havner
  Celebrity logo

  Vestlige Middelhavet

  BarcelonaAjaccioLa Spezia (Firenze / Pisa)CannesCagliari (Sardinia)VallettaMessinaNapoliCivitavecchia (Roma)

  1 avgang

  99.087,-
 4. 9 netter7 havner
  Celebrity logo

  Vestlige Middelhavet

  BarcelonaMarseilleVillefrance (Nice)Santa MargheritaLivorno (Firenze / Piza)NapoliCivitavecchia (Roma)

  4 avganger

  14.538,-
 5. 7 netter6 havner
  Celebrity logo

  Østlige Middelhavet

  Athen (Piraeus)SantoriniKusadasi (Efesos)RhodosMykonosHyrdraAthen (Piraeus)

  5 avganger

  47.229,-
 6. 12 netter7 havner
  Celebrity logo

  Europa

  SouthamptonKøbenhavnHelsingforsTallinnStockholmVisbySkagenSouthampton

  1 avgang

  80.714,-
 7. 7 netter5 havner
  Celebrity logo

  Europa

  RotterdamMoldeOldenÅlesundStavangerRotterdam

  1 avgang

  49.180,-
 8. 11 netter9 havner
  Celebrity logo

  Østlige Middelhavet

  Civitavecchia (Roma)NapoliSantoriniAthen (Piraeus)Kusadasi (Efesos)RhodosMykonosVallettaBarcelona

  1 avgang

  36.664,-
 9. 10 netter8 havner
  Celebrity logo

  Østlige Middelhavet

  Civitavecchia (Roma)KatakolonMykonosAthen (Piraeus)Kusadasi (Efesos)SantoriniVallettaBarcelona

  4 avganger

  57.569,-
 10. 11 netter9 havner
  Celebrity logo

  Europa

  RotterdamDoverWaterfordCorkLiverpoolBelfastEdinburghLerwick (Shetland Islands)Amsterdam

  1 avgang

  13.185,-
 11. 10 netter10 havner
  Celebrity logo

  Østlige Middelhavet

  Civitavecchia (Roma)Livorno (Firenze / Piza)PortofinoNapoliMessinaBrindisiKotorSplitZadarRavenna (Bologna)

  2 avganger

  12.725,-
 12. 11 netter6 havner
  Celebrity logo

  Europa

  SouthamptonCorkReykjavikIsafjordurAkureyriKirkwall (Orknøyene)Southampton

  1 avgang

  12.471,-
 13. 9 netter5 havner
  Celebrity logo

  Vestlige Middelhavet

  BarcelonaCadiz (Sevilla)LisboaLeixoes (Porto)TangerBarcelona

  1 avgang

  108.901,-
 14. 10 netter8 havner
  Celebrity logo

  Vestlige Middelhavet

  Ravenna (Bologna)TriesteDubrovnikZadarSplitKotorSalerno (Amalfikysten)Civitavecchia (Roma)

  2 avganger

  12.103,-
 15. 12 netter8 havner
  Celebrity logo

  Europa

  AmsterdamGdyniaVisbyTallinnStockholmWarnemunde (Berlin)KøbenhavnRotterdam

  1 avgang

  18.669,-
 16. 7 netter6 havner
  Celebrity logo

  Vestlige Middelhavet

  BarcelonaValenciaVillefrance (Nice)Santa MargheritaLa Spezia (Firenze / Pisa)Civitavecchia (Roma)

  2 avganger

  13.331,-
 17. 12 netter8 havner
  Celebrity logo

  Europa

  SouthamptonStavangerOldenFlamPolarsirkelenTromsøHonningsvågPolarsirkelenKristiansandSouthampton

  1 avgang

  16.722,-
 18. 7 netter6 havner
  Celebrity logo

  Vestlige Middelhavet

  Civitavecchia (Roma)NapoliMykonosKusadasi (Efesos)SantoriniAthen (Piraeus)

  2 avganger

  11.226,-
 19. 11 netter10 havner
  Celebrity logo

  Østlige Middelhavet

  Civitavecchia (Roma)Livorno (Firenze / Piza)PortofinoNapoliMessinaBrindisiDubrovnikKotorSplitRavenna (Bologna)

  4 avganger

  12.789,-
 20. 11 netter6 havner
  Celebrity logo

  Europa

  RotterdamAkureyriIsafjordurReykjavikCorkWaterfordRotterdam

  1 avgang

  12.923,-
 21. 7 netter6 havner
  Celebrity logo

  Vestlige Middelhavet

  Athen (Piraeus)SantoriniKusadasi (Efesos)MykonosNapoliCivitavecchia (Roma)

  2 avganger

  10.738,-
 22. 7 netter5 havner
  Celebrity logo

  Europa

  SouthamptonZeebrygge (Brugge)FlamGeirangerfjordenBergenSouthampton