Stockholm oversiktsbilde
Stockholm oversiktsbilde

Stockholm

Sveriges hovedstad byr på en rik sjøfartshistorie og mange spennende cruise i Østersjøen.

Stockholm er hovedstad og den mest folkerike byen i Sverige. Byen ble grunnlagt i 1252 og har lenge vært landets sentrum for media, kultur, politikk og økonomi. Hovedstaden er spredt utover 14 øyer på sørøstkysten av Sverige hvor landets tredje største innsjø (Mälaren) renner ut Østersjøen. Byen er kjent for sin skjønnhet, arkitektur og miljøvennlighet, sine uberørte landskap, bygninger, åpne vann og sine mange parker.

Stockholm og Sverige har, som resten av landene i Nord-Europa, fire klart definerte årstider i løpet av året. De kaldeste månedene er januar, februar og mars hvor gjennomsnittstemperaturen ligger rundt -3 °C. De varmeste månedene er juni. juli og august hvor temperaturene normalt stiger til rundt 20 °C.

Arlanda Express ©Erich Westendarp, Pixabay

Til Stockholm og videre til havnen

Stockholm betjenes av to flyplasser, Stockholm-Arlanda og Stockholm-Bromma. Passasjerer fra Norge kommer i de aller fleste tilfeller til Arlanda, som ligger 42 kilometer nord for sentrum. Fra flyplassen følger man motorveien E4 sørover og skilting mot Stockholm. Alternativt kan du ta tog, buss eller taxi til hovedstaden. Høyhastighetstoget Arlanda Express går også direkte mellom flyplassen og Stockholm Sentralstasjon (Stockholm C), og bruker 20 minutter hver vei. Herfra er det omtrent fem kilometer til cruisehavnen Frihamnen, og rundt to kilometer til cruisehavnen Skeppsbron i Gamla Stan og Stadsgården på Södermalm.

Stockholm ©Sini-Meri Iivari, Pixabay

Cruisehavnen i Stockholm

Cruise fra Stockholm går hovedsakelig fra to havner: Skeppsbron i Gamla Stan og Frihamnen. Dersom du ankommer havnen eller seiler herfra med et av de større cruiseskipene er det sannsynlig at skipet ligger til kai ved sistnevnte havn. Frihamnen ligger ca. fem kilometer øst for Stockholm sentrum og man bør ta taxi enten fra flyplassen eller fra sentralstasjonen da det ikke går kollektivtransport direkte til havnen.

Topp shopping ©Free-Photos, Pixabay

Shopping

Stockholm er en perfekt shoppingby og besøkende vil blant annet finne det seneste av skandinavisk design her. Hvis man ønsker å oppsøke vintage- og second hand-butikker er SoFo (kort for «Sør for Folkungagatan») på Södermalm verdt et besøk. Her ligger også de mer eksklusive butikkene i byen. Distriktet Vasastan er kjent for sine koselige kafeer og store utvalg butikker som treffer de alle fleste målgrupper. På Kungsholmen finnes det mange alternativer for de som søker design- og vintagebutikker i Stockholm, mens Gamla Stan er kjent for sine små butikker, samt mange restauranter og museer.

Ting å gjøre i Stockholm

En gåtur rundt i Gamla Stan er svært populært i sommermånedene. Hovedgatene er Stora Nygatan og Vasterlanggatan, med det anbefales å svinge inn til en av sidegatene.

Utflukter og enda flere ting å finne på

  • Bli med på sightseeing i skjærgården og se et utvalg av områdets 30.000 øyer, holmer og skjær.
  • Ta båt, buss eller trikk ut til Djurgården hvor du kan besøke dyrehagen, Skansen og
  • Besøk Skansen, Vasamuseet og det eklektiske Spiritmuseum & Absolut Art Collection, som også ligger i Djurgården.
  • Opplev Stockholm på en ny måte med Stockholm City Museums to timer lange tematurer.

Andre destinasjoner