Det kongelige slott i Oslo
Det kongelige slott i Oslo

Oslo

La den sjønære hovedstaden være starten på et eventyr på tvers av landegrenser.

Oslo er sannsynligvis en av verdens fineste steder å ankomme med cruiseskip. Det er også kanskje en av grunnene til at cruisetrafikken til den norske hovedstaden har økt kraftig de siste årene.

Byen het Christiania fra 1624 – 1925 og ligger sentralt på Østlandet. Byen er preget av skogs- og vannområder, og faktisk utgjør dette så mye som to tredjedeler av kommunens areal. Oslo Lufthavn og ligger ca. 38 kilometer fra Oslo sentrum, og flytoget går til Oslo Sentralstasjon og / eller Nasjonalteateret hvert 10. minutt. Er du opptatt av å reise kollektivt, se nettsidene til Ruter for mer informasjon.

Cruiseskip ved Søndre Akershus kai © Alexandra von Gutthenbach-Lindau, Pixabay

Cruisehavnen

Oslo har flere cruisehavner: Søndre Akershus kai (ved Akershus Festning), Vippetangen og Revierkaia (Stena Line / DFDS) ligger sentralt i Oslo sentrum. Filipstad (hvor Color Lines seilinger går fra) ligger litt i utkanten av Oslo, men hit går det ofte busser. Å komme seg til cruisehavnene i Oslo er enkel, men med mye bagasje anbefales det å ta en taxi fra sentralstasjonen. Taxiholdeplassen er godt merket i stasjonsbygget og ligger på sydsiden av bygningen. Fra Søndre Akershus kai og Revierkaia er det kort avstand til restauranter og butikker – eksempelvis på populære Aker Brygge.

Oslo Rådhus, vinter. © André Neufeld, Pixabay

Klima

I likhet med eksempelvis Stoxkholm og København har Oslo fire årstider, men vinteren er lang og temmelig kald. Temperaturer under frysepunktet kan inntreffe fra november til mars, der januar er den kaldeste måneden med en gjennomsnittstemperatur på ca. -4 °C. Våren og sommermånedene har gode og høye temperaturer og er også de mest populære besøksmånedene for cruiseskipene.

Kommer du sjøveien til Oslo, troner Akershus festning over cruisehavnen. Litt lenger øst, også synlig fra fjorden, ligger Den norske opera og ballett, med sine moderne og berømte linjer, og taket – der mange tar seg en spasertur i fint vær.

Mer å finne på i Oslo

  • Ta båt eller buss til Bygdøy for å se Fram, Vikingskipene og Norsk Folkemuseum
  • Finn veien til Nordmarka – med ski eller skøyter om vinteren og sykkel eller badetøy om sommeren!
  • Handle rariteter, antikviteter og annet second-hand på et av de mange markedene i bydelene
  • Spis på en av Michelin-stjernete restaurantene Maaemo, Statholdergaarden, Galt eller Kontrast

Andre destinasjoner