Amsterdam

Et fantastisk utgangspunkt for cruise til de norske fjordene, Østersjøen og Baltikum.

Selv om Amsterdam er den titulære hovedstaden i Nederland, er det Haag som er administrasjonssenter i landet. Amsterdam er en svært liberal by og er kanskje mest kjent for sine livlige gater med mange kanaler, diamanter, tulipanblomstring, kafeer og Red Light District. Byen har i tillegg et rikt utvalg av spennende og historiske opplevelser.

I likhet med andre byer i Nord-Europa, har Amsterdam og Nederland fire klart definerte årstider. Somrene i byen er nokså like de norske hva gjelder temperatur og nedbør. Vintrene er betydelig mildere med en gjennomsnittstemperatur på 3 °C i vintermånedene (desember, januar og mars). De varmeste månedene er juni, juli og august hvor temperaturene normalt ligger på rundt 20 °C.

Oude Kerk, Amsterdam ©Ralf Gervink, Pixabay

Bli kjent

Amsterdam på et øyekast

Amsterdam er hovedstaden og den største byen i Nederland. Byen tilhører provinsen Noord-Holland og har omtrent 820 000 innbyggere. Amsterdam ble grunnlagt som en fiskerlandsby på 1200-tallet, men utviklet seg raskt til et rikt sjøfarts- og handelssentrum. Middelalderens rikdom kan nå oppleves i den gotiske kirken Oude Kerk.

Amsterdam Centraal og trikk ©Rudy and Peter Skitterians, Pixabay

Transport

Slik kommer du deg til Amsterdam og havnen

Flyplassen i Amsterdam heter Schiphol og er en av Europas travleste flyplasser. Fra flyplassen til bykjernen tar det omtrent 25 minutter med taxi (avhengig av trafikk). Det finnes også direktetog (The Direct Rail Link) fra Schiphol til sentralstasjonen – Amsterdam Centraal. Sentralstasjonen i Amsterdam ligger 10 – 15 minutters gange fra cruiseterminalen. Toget koster €3,60 EUR én vei og fra sentralstasjonen kan man enten gå eller ta trikk nummer 26 ett stopp videre. Trikken stopper rett utenfor cruiseterminalen.

Cruisehavnen i Amsterdam ©Korneel Luth, Pixabay

Fasiliteter

Cruisehavnen i Amsterdam

Amsterdams cruisehavn heter Passenger Terminal Amsterdam (PTA) og tar imot cirka 300 000 cruisepassasjerer årlig. Cruiseterminalen ligger 10 – 15 minutters gange fra sentralstasjonen ved bredden av Ij-sjøen, og er også en eventarena for store arrangementer i byen. I nær beliggenhet til cruisehavnen kan du besøke butikken Thinking of Holland som selger moderne design og originale gaveartikler. Andre opplevelser i kort avstand fra havnen er restauranten Silk Road og det verdenskjente jazzhuset Bimhuis.

Severdigheter i Amsterdam

Amsterdam er byen for antikviteter, bøker, diamanter og kuriositeter. Nieuwedijk og Kalverstraat er to av de mest kjente gatene.

Få mer ut av Amsterdam

  • Stå på skøyter på kanalene – hvis du ankommer vinterstid
  • Lei en sykkel og se Amsterdam slik de lokale gjør det
  • Ta et cruise med kanalbåt og se byen fra nye vinkler
  • Få et personlig inntrykk av jødeforfølgelsene i Anne Franks hus
  • Smak street food fra hele verden på De Halle i nabolaget Oud-West

Andre destinasjoner