Elvecruise på Douro

I Portugal finner du kanskje en av Europas vakreste elver, Douro. Den slynger seg mellom bølgende åser og steile fjellsider. Du ser vinrankene i uendelige rekker oppover langs elvebredden, med idylliske landsbyer og portugisisk dagligliv som utspiller seg mens vi glir forbi. Det er ikke for ingenting at Dourodalen i sin helhet er på UNESCOs verdensarvliste.

Sjarmerende Porto

Den nest største byen i Portugal er både start- og endepunkt for de fleste elvecruise på Douro. Porto er byen som ga landet navnet sitt, men som også har gitt navnet til en av landets aller største eksportvarer: portvinen.

Du kan ikke unngå portvin i Porto, særlig om du begir deg til bydelen Vila Nova de Gaia, som ligger på den sydlige bredden av Douro. Her ligger portvinshusene tett i tett, med de iøyenfallende båtene, barcos rabelos, som brukes til å frakte vintønnene over elven duvende i brisen.

Men den mørkerøde nektaren er ikke alt. Porto er en eldgammel by, med røtter tilbake til romertiden, og det skulle bare mangle om det ikke var masse spennende byggverk å se på nært hold her også.

Fire glass portvin på en tønne. Foto

Portvin

Helt uatskillelig forbundet med Porto, er Portugals største eksport innen mat og drikke: Portvin. Da England var i nærmest konstant krig med Frankrike på slutten av 1600-tallet, lette landets vinhandlere etter nye steder å kjøpe varer fra, og valget falt på søt vin fra Douro. For å gjøre den mulig å eksportere, ble den forsterket ved å tilsettes druesprit. Dette slo an hos engelskmennene så å si umiddelbart, og en tradisjon var født. Douro har blitt en av verdens eldste beskyttede varemerker innen mat og drikke, og de stolte produsentene inviterer gladelig nysgjerrige – og tørste – besøkende inn.

Salamanca

Den ligger i nærheten av en helt annen elv, men Salamanca er likevel et viktig stoppested på nesten alle elvecruise på Douro. Spanias gylne by har så mye å tilføre en kulturell rundreise herfra at det nesten bare måtte bli sånn.

Elvecruise på Douro går vanligvis til grensebyene Barca d'Alva på portugisisk side og Vega de Terrón på spansk side. Herfra er ikke elven lenger farbar for de fleste elvecruiseskip, men Salamanca er verdt en busstur ekstra. Byen er kanskje aller mest kjent for å ha verdens tredje eldste universitet – etter Bologna og Oxford.

Ærverdige utdannelsesinstitusjoner til tross, vi får anta at man ikke reiser til Salamanca for studiepoengene. Dannelsen skal man derimot få gjort mye med – byens arkitektoniske arv innbyr til mye utforskning.

Douros vinområder

Langs elven er det vinranker så langt øyet kan se, og med de store variasjonene i mikroklimaer, lages det overraskende mange forskjellige typer vin i Douro, her kan du finne nye favoritter enten du foretrekker de røde eller de hvite. Regionen deles i tre underdistrikter, og alle har sine egne varierte uttrykk.