Elvecruise på Donau

Donau – dronningen av Europas elver! Et elvecruise på en av Europas viktigste ferdselsåre er spekket med opplevelser og spennende byer – ikke rart at det er et av de aller mest populære elvecruisene.

En reise gjennom hjertet av Europa

Det finnes elvecruise på forskjellige deler av Donau, av ulik varighet. Donau renner gjennom ti land; Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldova og Ukraina. I tillegg ligger fire hovedsteder ved dens bredder; Wien, Bratislava, Budapest og Beograd.

Donau er en av de mest populære destinasjonene for de som skal på elvecruise, nettopp fordi man så lett kan kombinere flere land og mange ulike opplevelser på en tur. Du får nye byer og høydepunkter hver dag, fra staselige storbyer til pittoreske landsbyer, frodige vindistrikter, fjell og folkeliv langs elven.

Sluser langs Donau

Med en elv så lang som Donau, vil det naturligvis måtte noen sluser til for å sikre trafikken gjennom flere opp- og nedstigninger på veien. Mellom utspringet i Tyskland og utløpet i Svartehavet, har elven mange flotte sluser, men det mest imponerende er at hele 15 av dem ligger mellom Regensburg og Wien, et strekke på rundt 43 mil. Dette tilsvarer mindre enn tre mil mellom hver sluse, og gode muligheter til å se disse tekniske vidundrene på nært hold, eventuelt å gå i land for å nyte koselige små dorf-er mens skipet gjør sitt.

Rike vinmarker langs Donau

Overalt langs Donau finnes det vinmarker, enten de klatrer høyt oppover som i Wachau og Klosterneuburg i Østerrike eller brer seg ut som Szekszard i Ungarn eller Donausletten i Nord-Bulgaria. Regionene er kanskje mindre kjent enn Bordeaux og Toscana, men er du en nysgjerrig vinentusiast, vil du kunne finne spennende nye bekjentskaper gjennom hele cruiset.

Mellom Budapest og Bucuresti

Jernporten – med det bistre ansiktet i fjellet

Jernporten er dalen og juvet hvor Donau bryter gjennom fjellene på grensen mellom Romania og Serbia. Her er det tidvis trangt og smalt, og på nordsiden har du De transilvanske alpene og på sørsiden Balkanfjellene. På vei gjennom Jernporten dukker det plutselig opp et imponerende steinansikt hugget ut i fjellet. Ansiktet er nesten 43 meter høyt og skal forestille Decebal, den siste kongen av Dacia som sloss mot romerne for å beholde landet sitt – altså en rumensk folkehelt.

Ansiktet sto ferdig så sent som i 2004, men det tok hele 10 år og 12 skulptører å få det ferdig. Så selv om det er et ganske så moderne monument, er det ikke mindre imponerende!

På safari i Donaudeltaet

Det er kanskje ikke Serengeti, men for en safari! Europas største våtmarksområde er et paradis for biologisk mangfold. Med mer enn 1200 typer planter, 300 fuglearter og 45 typer fisk, er det mye å sette seg inn i. Enten du er en ivrig naturfotograf eller bare liker nærheten til villmarkslivet, kan du få tilfredsstilt de fleste behov på omvisning i deltaet. Konserveringen av naturen på rumensk side er veldig godt fremskredet, så her legges det uhyre godt til rette for at du får sett mye.