Ofte stilte spørsmål

Hva med kjæledyr og servicedyr?

 • De fleste rederier tillater førerhunder og/eller andre servicedyr, men kjæledyr er ikke tillatt. Passasjerene må informere om eventuell servicedyr ved bestilling.
 • Det eneste unntaket i forhold til kjæledyr er Cunard som tilbyr kennelfasiliteter for hunder og katter om bord. Kennelplassen er begrenset og kenneltjenestene må bookes og betales i god tid før avreise.

Hva er en garantilugar?

 • Noen ganger tilbyr rederiene uspesifiserte lugarer, såkalte garantilugarer. Dette innebærer at man reserverer en lugar som har en minste standard (man bestemmer standard selv, for eksempel innvendig lugar, lugar med havutsikt eller balkonglugar), men det er rederiet som tildeler lugarnummer. Beliggenheten på skipet vil variere, og lugarnummer fås senest ved innsjekking på cruisehavnen. Når du har fått ditt lugarnummer bekreftet, kan det ikke endres. Fordelen ved å reservere en uspesifisert lugar er at rederiene noen ganger oppgraderer den uten ekstra kostnad. I alle tilfeller er du garantert den standarden du har booket og betalt for, du vil aldri få en lavere standard. I tillegg er ofte garantilugarer noe billigere enn lugarer med spesifisert beliggenhet.

Trenger jeg noen vaksiner for å reise på cruise?

 • Det er passasjerens eget ansvar å være informert om hva som gjelder for de respektive land og anløpshavner som besøkes, og at alle vaksinasjonspapirer er medbrakt og i orden. Oppsøk fastlegen din eller helsestasjon for å be om råd og informasjon om de nyeste helsekravene for alle reisemål som er aktuelle under ferien. For mer informasjon, kontakt de respektive lands ambassader eller konsulat og se UDs nettsider.

Hva med utflukter i land?

 • Rederiene tilbyr et stort og variert tilbud av utflukter på alle destinasjonene man kommer til. En organisert utflukt er en fin måte å få mest mulig ut av oppholdene i land på. Utfluktene ledes av godkjente, profesjonelle reiseledere med god lokalkunnskap, som sørger for at opplevelsene ved reisemålene blir best mulig. I tillegg venter skipet på en hvis utflukten av en eller annen grunn er sent tilbake til havnen, og man blir du prioritert ved ilandstigning.
 • Utflukter kan forhåndsbestilles på rederienes nettsider inntil et visst antall dager før avreise. Utfluktene må som oftest betales ved bestilling med et kredittkort. Utflukter kan også bestilles om bord så fremt det er ledige plasser på ønsket utflukt. Det gjøres oppmerksom på at utfluktenes fastsatte tider kan endres, samt at de kan kanselleres dersom antall deltakere er for lavt.

Hvilke språk snakkes om bord?

 • Hovedspråket som snakkes om bord på alle skip er engelsk, og man bør kunne grunnleggende engelsk dersom man skal reise på cruise. Mannskap og passasjerer kommer ofte fra ulike deler av verden og derfor snakkes det likevel mange ulike språk om bord. På mange skip som seiler i Middelhavet vil informasjon også ofte gis på tysk, fransk, spansk og italiensk - i tillegg til engelsk.

Hva med elektrisk utstyr?

 • Strømspenningen om bord er vanligvis 110/220 V, og flere skip er utstyrt med topluggs nordisk stikkontakt. Du må selv ta med eventuelle nødvendige adaptere for bruk av elektroniske apparater om bord.
 • Hårfønere finnes i alle lugarer. Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å ta med varmegenererende apparater (f.eks strykejern, kaffemaskin/vannkoker og elektriske transformatorer).

Hvor og når kan jeg spise om bord?

 • På cruise er alle måltider inkludert i prisen og hos mange rederier er det matservering 24 timer i døgnet. Utvalget av spisesteder varierer ut fra hvilket skip og rederi du velger.
 • Mange rederier opererer med faste bordsettinger til middag i skipets hovedrestaurant. Det vanlige er to bordsettinger, en tidlig og en sen. Tidene varierer fra rederi, skip og seilingsrute, men den tidlige er normalt omkring klokken 18.00 og den sene rundt klokken 21.00.
 • Enkelte av rederiene har også innført et mer fleksibelt alternativ hvor man selv bestemmer når man vil spise. Du kan få et bord når som helst når hovedspisesalen er åpen. Ofte kan man også reservere måltider for hver kveld på cruiset på forhånd. Gi beskjed ved bestilling hvilken bordsetning dere foretrekker. Rederiene kan ikke garantere at alle forespørsler kan imøtekommes, men de gjør sitt ytterste for at alle skal få sine ønsker oppfylt.
 • En del rederier har fri bordsetning, dvs. at man kan spise med hvem man vil og når man vil, innenfor hovedrestaurantens åpningstid.
 • De øvrige restaurantene om bord er åpne på forskjellige tidspunkt, og her kan man komme og gå som man vil. Det finnes som regel buffetrestaurant, pizzeria, kafé og snackbarer i tillegg til hovedrestauranten.
 • På noen skip finnes det også spesialrestauranter. Her må man reservere bord på forhånd og betale en avgift for å spise, vanligvis $20 – $40 USD per person.
 • Typiske tidspunkter for måltider i hovedrestauranten er:
  Frokost med fri bordsetning kl. 07.30 – 11.00
  undefinedundefinedundefined
 • Romservice er tilgjengelig hos alle rederier. Hos de fleste rederier er den inkludert i cruiseprisen, mens hos enkelte rederier tilkommer en liten avgift.

Er det noen aldersbegrensninger for å reise på cruise?

 • Hos de aller fleste rederier må spedbarn må være minst 6 måneder for å kunne reise på cruise. På ruter slik som transatlantiske, Hawaii-cruise og visse andre seilinger, må spedbarn være minst 12 måneder for å kunne reise. Det samme gjelder dersom seilingsruten tilsier tre eller flere sammenhengende sjødager. Alderen regnes fra cruisets første dag.
  Les mer om barn på cruise her.
 • Hos de aller fleste rederier kan ingen personer under 21 år reise på cruise eller ha en egen lugar uten å være i følge med foreldre/foresatte eller en annen person som har fylt 21 år. Costa Cruises og MSC Cruises er unntaket, de har en nedre grense på 18 år for å få lov å reise alene på cruise.
 • Hos de fleste rederier er det i tilegg aldersgrenser om bord for å benytte ulike fasiliteter som for eksempel spa, boblebad, kasino, treningssenter, osv. Aldersgrensene varierer fra rederi til rederi, og alle reisende anbefales å lese rederienes vilkår.

Hvordan betaler jeg for innkjøp om bord?

 • Alle skip har et kontantfritt system. Ved innsjekking settes det opp en konto i hver enkelt gjests navn som sikres med et godkjent kreditt- eller debetkort (Visa, Mastercard, American Express eller Diners – kan variere fra rederi til rederi). Debet- eller kredittkortet knyttes til romnøkkelen din. Romnøkkelen fungerer nemlig som betalingskort om bord (akkurat slik som et vanlig betalingskort på land) og belastes automatisk ved innkjøp. Siste cruisedagen blir det levert en spesifisert avregning til kontoen til lugaren, slik at man kan kontrollere beløpene og se hva som vil bli trukket. Det kan hende at enkelte transaksjoner foretatt siste kvelden ikke kommer på sluttavregningen. Dette vil da bli lagt til sluttoppgjøret og blir belastet kortet som ble registrert ved innsjekk.
  Hvilken valuta som brukes om bord varierer hos de ulike rederiene, men mest brukt er Euro (EUR - €) og Amerikanske Dollar (USD -$).

Hva skjer hvis jeg blir syk om bord?

 • Få former for ferier tilbyr samme mulighet for rask og kvalifisert legebehandling som cruise! Alle skip er utstyrt med en helsetjeneste bestående av minimum én kvalifisert lege og minimum én sykepleier. De mest alminnelige sykdommer kan derfor behandles under ferien. Åpningstidene er normalt angitt i det daglige programmet. Akutt hjelp er tilgengelig døgnet rundt. Selv om utvalget av medisiner og utstyr om bord er omfattende, er skip og personell kun utstyrt til å gi grunnleggende medisinsk behandling. Man bør derfor alltid ha med seg en forsyning av reseptbelagte medisiner dersom man bruker det. Pass også på å ta med informasjon fra din lege på engelsk dersom du har en sykdom som medfører at du kan trenge assistanse i løpet av cruiset.
 • Alle helsetjenester om bord må betales for, og det anbefales derfor å tegne tilstrekkelig syke- /reiseforsikring. Vi anbefaler alle passasjerer å ta vare på alle kvitteringer, da forsikringsselskapene må ha nødvendig dokumentasjon ved en eventuell forsikringssak.
 • Helsetjenesten om bord tilbyr vanligvis gratis sjøsyketabletter ved behov, og har kyndig kunnskap om hvordan behandle sjøsyke om uhellet skulle være ute.

Hva med alkoholholdige drikkevarer?

 • Alkoholholdige drikker kan kjøpes i alle restauranter og barer om bord på alle skip. De fleste rederier har en nedre aldersgrense for kjøp av alkohol på 21 år, men hos enkelte rederier er grensen 18 år når skipet seiler i Europa, Australia eller Sør-Amerika.
 • Alkoholholdige drikker kan hos de fleste rederier ikke tas med om bord for personlig forbruk. Hos enkelte rederier kan man ta med seg et meget begrenset antall vin- eller Champagneflasker om bord, mot at man betaler en «corkage fee». Hvis du har med deg eller kjøper alkoholholdige drikker underveis, vil dette bli lagret og utlevert siste cruisekvelden.

Hva bør jeg pakke og hvilke kleskoder gjelder på cruise?

 • Det er enkelt å planlegge hva man skal ha på seg på cruiset. Man trenger behagelige fritidsklær på dagtid og litt penere klær til kveldsbruk.

  Dagtid
 • På de fleste cruise er badetøy aktuelt pga soldekk og bassenger, spa og jacuzzi. Og er man av den aktive typen må man huske å pakke med seg treningstøy.
 • Ved cruise til kaldere strøk, som Nord-Europa og Alaska, bør man kanskje ta med seg en vindtett jakke, regntøy og varme klær for beskyttelse mot kjølig vær og kald vind.
 • Skal man være med på utflukt eller utforske ulike havner på egenhånd, bør man ta på seg gode sko. Det er også viktig å respektere at ulike land har ulike kulturer og skikker for hva som er passende å kle seg i. Skal man besøke Vatikanet eller andre religiøse steder bør man unngå bare skuldre og bein.
 • På dagtid er det i utgangspunktet fri bekledning, men av hensyn til de andre gjestene om bord er det minimumskrav til bekledning på restaurantene innendørs. Her kan man ikke gå barbent eller iført badetøy.

  Kveldstid
 • På kveldstid bytter man gjerne om til penere tøy. Kleskodene for kveldsantrekk kan variere fra dag til dag, og den avhenger av rederiet. Noen rederier opererer med samme kleskode i løpet av hele cruiset, slik som f.eks Azamara Club Cruises hvor kleskoden er Resort Casual hver dag, eller hos Norwegian Cruise Line som har konseptet Freestyle Cruising som innebærer at det ikke er dresskoder.
 • Informasjon om hvilken dresskode som gjelder de ulike dagene vil man finne i det daglige programmet som leveres på lugaren hver kveld.

  Kleskodene er i hovedsak:
 • Casual / Smart Casual: Avslappet bekledning uten krav om slips eller jakke. Fritidsskjorte og bukser for menn, bukser og topp eller skjørt og bluse for damer.
 • Informal: Jakke med eller uten slips, avhengig av rederi. Kjole eller buksedress for damer.
 • Formal: Smoking eller mørk dress med slips for menn, cocktailkjole eller aftenkjole for damer.

  Det er normalt med to formelle aftener i løpet av et 7 dagers cruise. Ønsker man å være mer fleksibel og uformell i klærne finnes det alltid alternative restauranter hvor dresskoden ikke gjelder.
  De aller fleste cruiseskip har aircondition, og for noen gjester kan det derfor føles litt kjølig innendørs. Det kan være greit å ha et sjal eller en tynn jakke over skuldrene dersom man har kjole eller en kortermet overdel.

Hvordan er det med bagasje?

 • De fleste rederier har ingen grenser for hvor mange kolli eller kilo man har med seg om bord. Derfor er det i praksis flyselskapenes regler for bagasjevekt og deres begrensninger som gjør seg gjeldende når man drar på cruise.
 • Alle lugarer har oppbevaring til klær i skuffer og skap, men plassen er begrenset dersom man ikke bor i en suite. Ta bare med deg det du har behov for. Man kan få vasket, renset og strøket klær om bord (mot avgift).
 • Pakk verdisaker og det du trenger i håndbagasjen. Eksempler på dette er viktige dokumenter, medisiner, briller, kameraer, ømtålig gods og andre verdisaker. Vi anbefaler at man pakker en liten bag/håndbagasje med det du trenger til den første dagen om bord, da det kan ta noen timer før bagasjen blir brakt til lugaren.

Hva hvis jeg er gravid?

 • Er du gravid kan du reise på cruise med de fleste rederier frem til du er i uke 23 av svangerskapet. Har du kommet inn i 24. uke av svangerskapet kan du dessverre ikke reise på cruise – gravide kvinner må ha avsluttet sin reise innen svangerskapets 24. uke.
 • Alle gravide må fremvise en legeerklæring ved innsjekk, skrevet på engelsk, hvor legen opplyser om hvor langt i svangerskapet man er kommet, samt at man er i bra form og at det ikke er noen høy risiko ved svangerskapet.