14 TING Å GJØRE PÅ CUNARD

"Jeg tok med meg to bøker om bord. Vurderte å kjøpe en tredje på Gardermoen.
Faktum er at jeg leste 5 sider. Totalt."

Den gangen jeg fikk muligheten til å oppleve å seile med et av verdens mest anerkjente rederier: Cunard. Og ikke nok med det; den seilingen som rederiet er mest kjent for: Nemlig en transatlantisk seiling med selveste Queen Mary 2, fra Southampton til New York.

Tenker du at et transatlantisk cruise høres kjedelig ut? Vel, det inntrykket er du ikke alene om å ha. Jeg tok med meg to bøker som jeg gledet meg til å lese i løpet av disse 8 dagene til sjøs. Jeg vurderte faktisk også å kjøpe med meg en tredje på Gardermoen, men slo det fra meg i siste øyeblikk. Faktum er at jeg leste 5 sider. Totalt. 

Caroline Bråthen

NOEN TIPS TIL HVA DU KAN GJØRE OM BORD:

Mange benytter muligheten til å lade batteriene under en transatlantisk seiling med Cunard, man har jo 8 dager til fri disposisjon uten kjas og mas, Men det er samtidig så utrolig mange ting man kan gjøre underveis! En transatlantisk seilas er en ypperlig anledning til å gjøre nye ting og knytte nye relasjoner – samtidig som man får ny energi. Kjede seg gjør man i hvert fall ikke om bord.

1. Bli med på "Sail away" party ute på dekk

Noen timer etter ombordstigning var det duket for noe godt i glasset og livemusikk med bandet Vibz på Terrace Bar, akterut på dekk 8. God stemning og en perfekt start på seilasen! Det er helt sikkert ikke et dårlig alternativ med sail away party når man seiler ut fra New York heller…

2. Nyt en rolig og avslappende dag i anerkjente Canyon Ranch Spaclub

Kjøp et dagspass til skipets Aqua Therapy Centre som gir tilgang til blant annet steamrom, sauna, boblebad og terapibasseng.  Bestill en massasje/behandling: Muligheten til å skjemme seg bort er mange om bord på Queen Mary 2. Velg en deilig massasje, manikyr, frisørtime eller akupunktur. Jeg bestilte en times massasje av rygg, nakke og føtter – kan anbefales på det varmeste! Et lite tips: Enkelte dager gis det rabatt på ulike behandlinger – følg med i dagsprogrammet om bord.

3. Afternoon tea i Queens Room

Dette er en av de tingene som virkelig kjennetegner Cunard! Den engelske tradisjonen med afternoon tea om bord Queen Mary 2 er faktisk noe man må få med seg. Gjerne flere ganger i løpet av seilingen, hvis man har tid! Få te, kaffe og kaker servert av vennlige kelnere med hvite hansker mens den talentfulle strykekvartetten spiller behagelig fiolinmusikk fra dansegulvet i midten av Queens Room. Tips: Sørg for å være ute i god tid for å få med deg servitørenes ankomst og for å sikre deg et bord i nærheten av musikerne på dansegulvet.

4. Dans til storbandbusikk i Queens Room

Atter et must på en transatlantisk seiling med Queen Mary 2! På dette cruiset var vi så heldige å få oppleve begivenheten Big Band Ball som innebærer at de to orkestrene Queens Room Orchestra og Royal Court Theatre Orchestra settes sammen til intet mindre enn et 14-mannsorkester! Og ikke nok med det: Queens Room er faktisk verdens største ballsal til sjøs! Storbandmusikk kan man oppleve flere kvelder i løpet av en transatlantisk seilas, men et 14-mannsorkester er riktignok ikke en begivenhet som foregår på hver eneste transatlantiske seiling. Hvis du reiser alene eller sammen med noen som ikke er like danseinteressert som deg selv, så kan du bli med en av skipets danseverter på en svingom. De er der nettopp for å by opp til dans, så hiv deg ut i det! Forsøk å finne en sitteplass så nært dansegulvet som mulig, så er du sikker på at du ikke blir oversett hvis du er i dansemodus 🙂

5. Spis en deilig lunsj med nye venner i Britannia

Utfordre deg selv og gå alene til lunsj. Det høres kanskje skremmende ut for noen, men det er definitivt verdt det. Cruise er en gyllen anledning til å møte mennesker fra hele verden. Du velger selv om du vil sitte sammen med noen fra ditt eget reisefølge, alene eller med (foreløpig) ukjente mennesker. Man kan selvsagt også velge å spise i f.eks. buffetrestauranten på dekk 7; Kings Court, hvis man ikke ønsker a-la-carte til lunsj.

6. Besøk hundene på øverste dekk

Visste du at Queen Mary 2 er det eneste skipet i verden som tillater at passasjerene har med seg sine firbeinte venner om bord? Jo, det er sant! Dette gjelder imidlertid kun transatlantiske seilinger med QM2. Hundene blir luftet, matet og tatt vare på av de ansatte.

7. Skjem deg bort med en fantastisk middag

Maten om bord på Queen Mary 2 er god uansett hvor man ønsker å spise. En av spesialrestaurantene er Verandah Restaurant, hvor de har spesialiteter innen både kjøttretter og sjømat. En virkelig smakfull opplevelse! Et lite tips: Selv om maten er svært god, så er porsjonene store. Det er lov å avvente med bestilling av dessert til etter at middagen er spist opp 🙂

Litt om kleskoden om bord

Gallakvelder på cruise kan være så mangt. Om bord på Queen Mary 2, spesielt på transatlantiske seilinger, skal man være forberedt på at folk har dresset seg opp. Men ikke fortvil; du er ikke på noen måte nødt til å pynte deg om bord – faktisk ikke én eneste kveld hvis du ikke ønsker det. Her er det alternativer for alle.

For menn innebærer en formell kleskode om bord på Cunard og Queen Mary 2 gjerne mørk dress eller smoking. For damer er det vanlig med enten lange selskapskjoler eller kortere cocktailkjoler. På transatlantiske seilinger med QM2 er det vanlig at det er to-tre gallakvelder i løpet av cruiset. Man skal også være klar over at kveldens kleskode gjelder både for hovedrestauranten (Britannia) og andre oppholdsrom etter kl. 18. Dagsprogrammet beskriver hva som er kleskoden hver kveld, og man velger helt fritt om man vil pynte seg eller ikke.

8. Nyt et uformelt måltid i Kings Court

Man kan naturligvis velge å kle seg etter eget ønske og spise i buffetrestauranten; Kings Court, på dekk 7. Her finnes også skipets spesialrestaurant nummer to: En del av Kings Court gjøres hver kveld om til Lotus (asiatisk), Coriander (indisk) eller La Piazza (italiensk) hvor gjestene får velge nydelige retter ut ifra kveldens a-la-carte-meny. Her tilkommer en avgift. Man kan også velge fritt fra restaurantenes meny og spise middag på lugaren – i verdens beste seng! Det bør også nevnes at det på dagtid er svært uformelt om bord på Cunards skip. Gå gjerne i jeans og t-skjorte om det er det du ønsker – før klokken 18 er det ingen krav om verken dressjakker eller høye hæler.

9. Transatlantisk cruise passer for alle - også barnefamilier

Har du, som jeg, trodd at en transatlantisk seiling er relativt kjedelig for alle under 60-70 år? At en slik ferie kanskje passer best for eldre, reisevante mennesker som setter pris på avslappende dager, rolige kvelder og netter med mye søvn? Vel, denne typen seiling passer selvsagt for dem også, men det var – til mine store overraskelse – også ganske mange yngre gjester om bord! En annen ting som overrasket meg var at dette også er noe for barnefamilier. Det finnes flere barneklubber om bord på Queen Mary 2, som er gratis for barn i alderen 2-17 år. I tillegg tilbys barnepass på nattestid for småbarn. Barne- og ungdomsklubbene om bord på Queen Mary 2 er delt inn i The Playzone (2 – 7 år), The Kids Zone (8-12 år) og The Teen Zone (13-17 år). Barn må være minst 2 år før de kan reise på transatlantisk cruise med QM2.

10. Slipp løs din indre dansedronning eller -konge

Hvis du er en av dem som er glad i andre musikkformer enn storband, piano og jazz, så bør du ta turen innom nattklubben. Dette ble raskt vårt faste møtested etter middag. Nyt en deilig drink i baren eller ta dagens treningsøkt på dansegulvet. Fra klokken 22/23 hver kveld spilles popmusikk av skipets DJ – og her er det fritt fram å foreslå sine egne favorittsanger! Du trenger heller ikke være bekymret for at kvelden skal ta slutt – DJ’en går ikke hjem før de siste gjestene har forlatt dansegulvet. Enkelte kvelder kan du også danse (eventuelt bare lytte) til livemusikk av bandet. Et lite tips: Sulten etter mange timer på dansegulvet? Kings Court serverer nattmat fram til kl. 02:00 hver natt.

11. Bestill frokost eller middag på lugaren - Gratis!

Finnes det egentlig noe bedre enn å få en deilig frokost servert på døren? Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut et skjema som ligger på sengen hver kveld – med hva du ønsker å spise og drikke samt til hvilket tidspunkt du ønsker at maten serveres. En luksuriøs og deilig start på dagen! Visste du at 24 timers romservice er inkludert i prisen hos Cunard? Dette gjelder også dersom du ønsker å nyte en kveld på lugaren i badekåpa eller joggebuksa – velg fritt fra restaurantmenyen og få middagen servert når det passer deg!

12. Bli med på dansekurs, foredrag eller bingo

Jeg har aldri sett maken til dagsprogram som det jeg fikk presentert hver eneste dag! Hvis man ønsker, kan man være med på forskjellige aktiviteter fra tidlig morgen til sen kveld:

• Test golfsvingen i skipets golfsimulator.
• Forsøk deg på quickstep eller rumba med en profesjonell danselærer.
• Bli med på et kurs i Black Jack eller Texas Hold’em-turnering i Empire Casino.
• Drøm deg bort under stjernehimmelen i det første planetariet til sjøs.
• Se livesport i Golden Lion Pub.
• Test ganen på vin- eller Whiskey-kurs.
• Lær å kjenne forskjellen på ulike dufter og lag din egen parfyme.
• Bli med på iPad-kurs.
• Skjem deg bort med et forfriskende glass bobler i Veuve Clicquot Champagne Bar.
• Delta på en spennende forelesning eller et innholdsrikt seminar med kjente foredragsholdere.

Og enda mer...

• Nyt en stille stund for deg selv med en av de 8000 bøkene i QM2 Bookshop
• Utfordre en ny eller gammel venn til en cricket- eller shuffleboardturnering
• Besøk Clarendon Fine Art Gallery og nyt et glass champagne mens du studerer vakker kunst
• Lytt til live-jazz i Chart Room
• Se et show, lytt til musikk eller le til stand up i Royal Court Theatre
• Ta med deg familien, kjæresten eller et nytt bekjentskap på quiz i Golden Lion Pub eller til en runde bordtennis ved Pavilion Pool
• Gjør et taxfree-kupp i en av skipets butikker
• Nyt en spasertur eller løpetur i frisk luft ute
• Meld deg på en av de mange treningstimene om bord (yoga, power walk, stretching…)

13. Stå opp tidlig og få med deg den spektakulære innseilingen til New York

Det er mange meninger om hvilken rute man bør velge dersom man skal på sitt første transatlantiske cruise. Kanskje det beste er å bli med på cruise tur/retur Southampton – en seiling på totalt 14-15 netter? I tillegg til at man får 1 time ekstra nesten hver kveld dersom valget faller på vestgående rute med start i Southampton, er definitivt det å ankomme New York City sjøveien i morgentimene selve prikken over i’en! Klokken 04:30 kunne vi skimte Frihetsgudinnen i mørket. Til tross for at det føltes som om hver eneste gjest om bord nå stod samlet på dekk, var det så stille at man omtrent kunne høre en knappenål falle til (skips)gulvet. Ubeskrivelig utsikt til Manhattan og Brooklyn – og en helt spesiell stemning! Samtidig er det nok ikke et dårlig alternativ å seile ut fra New York på ettermiddagen heller… Jeg er nødt til å oppleve motsatt rute neste gang!

14. Forleng reisen med et opphold i New York

Heldigvis trenger man ikke å være 100% ferdig med reisen når man går av skipet i Brooklyn. For noen er det jo nettopp nå det virkelige eventyret starter. Og selv om man har vært i New York tidligere, er det vel få av oss som har opplevd absolutt alt som denne spektakulære verdensmetropolen har å by på?

 

Dette har virkelig vært en opplevelse av de helt sjeldne! En stor drøm har gått i oppfyllelse og jeg gleder meg allerede til neste gang jeg går om bord i Queen Mary 2! Tusen takk for denne gang, Cunard.

 

Skrevet av Caroline Bråthen, Cruise.no